Formafantasma en Sabine Marcelis in de prijzen

Nieuws

Formafantasma en Sabine Marcelis in de prijzen

Door: Jacqueline Knudsen | 04-12-2017

De Limburg Design Award is toegekend aan Formafantasma, de ontwerpstudio van Andrea Trimarchi en Simone Farresin. Deze prijs kent Gemeente Roermond toe aan het beste actuele vormgevingsbureau met een link naar de interieurontwerpen van architect Pierre Cuypers. Tegelijkertijd is de Harrie Tillieprijs 2017 toegekend aan Studio Sabine Marcelis. Deze kunstprijs wil de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers stimuleren. Winnaars en genomineerden van beide prijzen zijn te zien in een expositie in het Cuypershuis in Roermond tot en met 25 februari 2018.

De geest van Cuypers

Rode lijn bij de jurering voor beide prijzen was ‘de geest van Cuypers’. Hiermee doelt men op het realiseren van een Gesamtkunstwerk, het overstijgen van disciplines, de ambachtelijke productie, het ruimtelijk denken en werken, het vast blijven houden aan de uitgangspunten, de relatie met de opdrachtgever, de koppeling van esthetiek aan functionaliteit. Al deze zaken kenmerken het werk van Cuypers. Het werk van de winnaars van de designprijzen moeten een of meer van deze kenmerken bezitten.

Limburg Design Prijs

Met de geest van Cuypers als leidraad is Formafantasma voor de jury de overtuigende winnaar van de Limburg Design Award 2017. De prijs omvat een aankoop of opdracht ter waarde van € 7.000. De jury over de winnaar: Formafantasma heeft de reikwijdte van de discipline vormgeving opgerekt. Hun ontwerpen hebben een verhalende kracht waarbij maatschappelijk commentaar niet wordt geschuwd. Hun werk is verfijnd, geraffineerd en van een on-Nederlandse esthetiek.

Materiaalonderzoek van Formafantasma

Formafantasma, de Italiaans-Amsterdamse studio van Simone Farresin en Andrea Trimarchi, slaat een brug tussen ambacht, industrie, object en gebruiker. Experimenteel materiaalonderzoek en een brede interesse voor culturen karakteriseren het oeuvre. Een breed scala aan installaties en producten in diverse materialen laat hun veelzijdig talent zien.

Harrie Tillieprijs

Volgens de jury blinkt het werk van Studio Sabine Marcelis uit in materiaalexpressie. Van kleine artistieke producten tot grootschalige architectonische toepassingen zijn haar creaties technisch van hoog niveau. Ze kruipt in de huid van de opdrachtgever en houdt haar eigen handschrift. En toch: het beste moet nog komen, verwacht de jury. Sabine Marcelis ontvangt een geldbedrag van € 1.000.

Glansrijke interieurs van Sabine Marcelis

Studio Sabine Marcelis werkt architectonisch en onderzoekt de relatie tussen materiaal, licht, kleur en ruimte. De interieurs en interieurelementen zijn perfect afgewerkt en vol glans. Het slimme gebruik van materialen zorgt voor magie.

Expositie ‘Limburg Design Award’

Een vakjury selecteerde de genomineerden. Hun producten staan centraal in de expositie in het Cuypershuis. In filmportretten wordt getoond hoe deze ontwerpers werken en wat hun inspiratiebron en visie op design is. Ontwerper Maurice Mentjens verzorgde de vormgeving van de expositie. Naast  Formafantasma en Studio Sabine Marcelis is in het Cuypershuis werk te zien van Studio Drift, Overtreders W, Jólan van der Wiel en NOMAN studio.

De expositie loopt tot t/m 25 februari 2018 in het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, Roermond

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.