Fortunapark van FARO en JULI wint tender

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Fortunapark van FARO en JULI wint tender

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-03-2023

De gemeente Vlaardingen schreef een tender uit voor de locatie aan de Marathonweg-Noord in Vlaardingen. Het Fortunapark – naar een ontwerp van FARO en JULI – won de tender. Het park zal straks 235 woningen voor alle doelgroepen omvatten en voor meer dan 55% groen zijn.

Het uitgangspunt van Fortuna was de ontwikkeling van een wijk waar de bewoners samen gelukkig en gezond kunnen leven én natuurinclusiviteit. Meer dan 55% van de wijk wordt groen, waarmee mens en natuur in harmonie samengaan. Daarnaast zal het landschap klimaatadaptief zijn: het verkoelt bij extreme hitte en neemt overvloedig water als een spons op. In het midden van de wijk komt een wilgenbos en grote vijverpartij.

Samenhang

In de beoordeling worden zowel de stedenbouwkundige aanpak als architectuur van ‘uitzonderlijke hoogwaardige kwaliteit’ geprezen. Het is een ‘gedurfd autovrij’ en ‘aantrekkelijk en duurzaam groen’ plan. Ook wordt de natuurinclusiviteit geprezen in de beoordeling: “Het hele landschap staat in het teken van het leveren van eco-systeemdiensten. Er is een grote samenhang tussen de bouwkundige en landschappelijke maatregelen. Architectuur is natuurinclusief en groen speelt tot bovenop de daken een (hoofd)rol.”

Woontoren

In de noordoosthoek van het plan wordt een woontoren gerealiseerd, die als groen icoon een aantrekkelijk gezicht geeft aan de hoofdentree van Vlaardingen. De woningen zijn in samenhang met het landschap ontworpen door FARO en JULI.

Het complete team dat Fortuna gaat realiseren bestaat uit gebiedsontwikkelaar Timpaan, Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen, landschapsarchitect ZUS, FARO en JULI (betrokken architecten), Merosch (duurzaamheidsadviseur), AW Groep (civiele engineering) en Interegion Groep (tendermanagement).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.