Houten fortwachterswoning Eek en Dekkers BV

Houten fortwachterswoning Eek en Dekkers BV

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-01-2018

Voor Stadsherstel Amsterdam NV heeft Eek en Dekkers BV– Piet Hein Eek Architectuur de nieuwe fortwachterswoning bij het fort Krommeniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam ontworpen.  De eerste schets werd in 2009 al door Piet Hein Eek gemaakt, maar omdat er in het bestemmingsplan stond dat er geen woning gebouwd mocht worden ging het plan niet door. Pas in 2015 was het bestemmingsplan rond en kon er gebouwd worden.

Samenwerking Eek en Dekkers

In de 6 jaar tijd vanaf ontwerp tot bouw werd het architectenbureau Eek en Dekkers – Piet Hein Eek Architectuur opgericht, een samenwerking tussen Piet Hein Eek en de jonge architect Iggie Dekkers.

Grote partij balken

Het eerste ontwerp uit 2009 was geïnspireerd op het fort, de omgeving en de wens om een passende hedendaagse bouwwijze toe te passen. Een enorme partij balken vormde het uitgangspunt voor het ontwerp. De oorspronkelijke fortwachterswoning was van hout. Door de balken in combinatie met plaatmateriaal op pragmatische wijze te verwerken werd er een nieuwe fortwachterswoning gemaakt. De balken zijn als een bouwpakket met bouten en moeren in elkaar geschroefd.

Dak met zonnepanelen

De wanden en vloeren zijn met plaatmateriaal afgewerkt. De woning heeft zonnepanelen op het dak en is geïsoleerd. De  fortwachterswoning  is neergezet samen met Stadsherstel en Akerbouw. De nieuwe fortwachterswoning is in 2017 gerealiseerd.

Fotografie: Thomas Mayer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.