Tentoonstelling gevelrestauratie Paleis op de Dam

Tentoonstelling gevelrestauratie Paleis op de Dam

Exposities, Nieuws
Door: Petra Starink | 10-07-2012

Vanaf 23 juli is in de Stopera in Amsterdam de fototentoonstelling “Gevelrestauratie Paleis op de Dam” te zien. De foto’s zijn op verzoek van de Rijksgebouwendienst gemaakt door fotograaf Wim Ruigrok, hij  legde het restauratieproces vast van de gevel van het monumentale Koninklijke Paleis op de Dam.

De Rijksgebouwendienst begon de restauratie van de gevel in juni 2009. De werkzaamheden aan de gevel waren omvangrijk. Maar liefst 25.000 zandstenen blokken zijn stuk voor stuk nauwkeurig onderzocht. Vervolgens is per blok besloten om hetzij niets te doen, omdat de steen in goede staat verkeerde, of om droog microstralen toe te passen, en daarna eventueel krijten om de kleur te corrigeren, repareren of (deels) vervangen. Naast technisch herstel is ook visueel herstel uitgevoerd. Dit houdt in dat de bonte vlekkerigheid van de gevel is verminderd: donkere stenen worden lichter en lichtere stenen donkerder. Kleur- en tooncontrasten worden niet uitgewist, maar verzacht. De architectuur van het paleis komt hiermee beter tot zijn recht.

De restauratie werd eind 2011 afgerond. Na de intensieve opknapbeurt is het paleis weer in volle glorie te zien. Technisch kan het paleis weer 25 tot 30 jaar mee. Fotograaf Wim Ruigrok legde alle werkzaamheden tot in detail vast. Zijn overzicht geeft een mooi inkijkje in een zeer omvangrijk en specialistisch restauratieproces.

De tentoonstelling is te zien in de Stopera tot 21 augustus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.