Fotowedstrijd #Bloemkoolwijkchallenge

Nieuws

Fotowedstrijd #Bloemkoolwijkchallenge

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2021

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) organiseert de fotowedstrijd #Bloemkoolchallenge. In de jaren ’70 en ’80 werden in Nederland tal van zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ gebouwd. De bloemkoolwijk is een typisch Nederlands fenomeen. Tot en met 31 december 2021 kun je foto’s inzenden.

Bloemkoolwijk

De bloemkoolwijk komt aan z’n naam door de plattegrond: die lijkt op een doorgesneden bloemkool. In deze wijk liggen de eengezinswoningen rond hofjes en woonerven; de ontmoetingsplekken voor bewoners. Ook vind je hier veel doodlopende straten en weinig verkeer. De bouw van bloemkoolwijken was een reactie op de wederopbouw waar op grote schaal werd ingezet op hoogbouw, zoals galerijflats. In de jaren zeventig en tachtig moest niet meer de kwantiteit, maar de kwaliteit voorop staan.

Post65

In de periode van 1965 tot 1990, Post65 genoemd, maakte Nederland veel maatschappelijke ontwikkelingen door. De verzorgingsstaat kwam tot stand, de jeugdcultuur en de democratisering bloeiden op. Maar ook was er de oliecrisis en Nederland kampte met hoge woningnood. Deze ontwikkelingen hadden hun weerslag op de woningbouw.

Kennis uitbreiden

Veel bloemkoolwijken hebben nu behoefte aan vernieuwing. De RCE wil graag zijn kennis uitbreiden over de gebouwde omgeving uit de periode 1965-1990. Die kennis wordt ingezet bij actuele herontwikkelings-en transformatieopgaven, waarbij cultureel erfgoed een rol speelt. RCE verzamelt daarom foto’s ut deze tijd. De foto’s kunnen gaan over spelende kinderen op een woonerf, herkenbare eengezinswoningen, hofjes, typische interieurs met zitkuilen en schrootjes. De jury beoordeelt de inzendingen op esthetiek van de verbeelding, originaliteit en representatie van de periode. Bekijk hier hoe je mee kunt doen met de fotowedstrijd

Prijs

Je maakt kans op een t-shirt naar keuze uit de collectie van Martjan Kuit. De top drie krijgt een rondleiding van een erfgoeddeskundige door een bloemkoolwijk.

Foto: Bloemkoolwijk Bornholm in Hoofddorp- Network of Architects & Planners

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.