Fotowedstrijd monumenten

Fotowedstrijd monumenten

Nieuws
Door: Margriet Brus | 30-08-2012

Website Wikipedia organiseert voor de derde keer de fotowedstrijd ‘Wiki Loves Monuments’. De bedoeling is dat deelnemers uit de hele wereld foto’s van cultureel erfgoed uploaden en op Wikipedia plaatsen, zodat honderdduizenden afbeeldingen van monumenten en historische plekken beschikbaar worden via Wiki’s database. Dit jaar is het ook mogelijk foto’s via een app te uploaden.

Van veel bekende monumenten zijn geen rechtenvrije foto’s beschikbaar op internet, vandaar de fotowedstrijd. Lodewijk Gelauff van Wiki: “Deze belangrijke bouwwerken zijn vaak onbekend bij het publiek dat meestal geen mogelijkheden heeft om alles zelf ter plaatse te bekijken. Wiki Loves Monuments stelt vrijwilligers over de hele wereld in staat om hun erfgoed te delen met iedereen op internet.” Nederland telt 60.000 rijksmonumenten. Van 24.000 monumenten staat nog geen foto op Wikipedia. In 2010 en 2011 zijn door Wiki Loves Monuments alleen in Nederland al 26.000 foto’s aan Wikipedia toegevoegd. In heel Europa zijn in 2011 165.000 foto’s geüpload.

De Nederlandse prijsuitreiking vindt plaats op 9 november tijdens de Wikimedia Conferentie Nederland. In december vindt de prijsuitreiking plaats voor de beste foto’s wereldwijd. Wiki Loves Monuments loopt van 1 tot en met 30 september. In Gouda en Utrecht organiseert Wikimedia Nederland zogenaamde Wiki Takes waarbij fotografen zich verzamelen en samen in een stad of dorp de nog niet gefotografeerde rijksmonumenten gaan vastleggen.

Op de foto de winnaar van 2011: Grotewerf 21 en 22 in Marken. Fotograaf: Harm Joris ten Napel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.