Francine Houben ontvangt Cultuurfonds Prijs

Actualiteiten, Nieuws

Francine Houben ontvangt Cultuurfonds Prijs

Door: Petra Starink | 30-04-2015

Architect Francien Houben ontvangt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. De oeuvreprijs van 150.000 euro wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. De prijs wordt op 30 november door Koningin Máxima uitgereikt.

Francine Houben krijgt de Cultuurfonds Prijs vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, zo vindt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds die de voordracht voor de prijs doet. Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Invloedrijke architect

Francine Houben (Sittard, 1955)  is een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd onlangs de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend. Ze ontwierp onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem. Daarnaast was ze curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2003.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van dit fonds mag de winnaar van de Cultuurfonds Prijs zelf bepalen.
Eerdere winnaars waren o.a. Johan Simons (2014) en Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012) en Anton Corbijn (2011).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.