Francine Houben zakenvrouw 2008

Francine Houben zakenvrouw 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-03-2008

Francine Houben (1955), directeur Mecanoo architecten te Delft, heeft 17 maart de Prix Veuve Clicquot voor Zakenvrouw van het Jaar 2008 ontvangen uit handen van minister van Economische zaken Maria van der Hoeven. De jury bestond uit voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, Loek Hermans, voorzitter MKB Nederland, Bernard Wientjes voorzitter VNO-NCW, Corien Wortman, Europarlementariër en Marlies Dekkers, zakenvrouw van het jaar 2007.

Deze onderscheiding, die in 17 landen wordt uitgereikt, ontvangt Francine Houben vanwege haar ondernemerschap, visie, zakelijke en maatschappelijke invloed en haar leidinggevende capaciteiten. Francine Houben is een van de weinige vrouwelijke architecten die met haar bureau Mecanoo wereldwijd een prominente positie heeft verworven, aldus het jury rapport.

Mobiliteitsesthetiek
Tevens prijst de jury de innovatieve kracht van Mecanoo dat onder andere tot uiting komt doordat Francine Houben het thema mobiliteitsesthetiek op de maatschappelijke agenda heeft gezet. Zij deed dit voor het eerst tijdens een lezing in 1998 voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat en daarna in de VROM-raad. Wereldwijd bracht ze het thema onder de aandacht als curator/directeur van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale van Rotterdam in 2003.

Francine Houben staat bekend om haar innovatieve ontwerpen met een bijzondere aandacht voor de locatie, materialisering, detaillering en duurzaamheid. Een recent voorbeeld is het ontwerp voor het National Performing Arts Center in Kaohsiung, Taiwan, dat geïnspireerd is door de Banyanbomen op de locatie.

Ambitie
Francine Houben: “Deze prijs zie ik niet alleen als een eer voor mijzelf en het Mecanoo-team, maar ook als een erkenning voor de professionaliteit van de creatieve industrie. Mijn ondernemerschap was een noodzaak. Ik barstte van de ideeën, van de energie en van de ambitie. En om al die dromen waar te maken heb je eigen opdrachtgevers en adviseurs nodig, en ook een groot en breed eigen team dat in je gelooft en samen aan een professionele organisatie bouwt. Dat is Mecanoo geworden, tachtig man en vrouw sterk.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.