Frits van Dongen nieuwe Rijksbouwmeester

Frits van Dongen nieuwe Rijksbouwmeester

Nieuws
Door: Petra Starink | 20-06-2011

Ir. F.J.C.M. (Frits) van Dongen zal met ingang van 1 augustus 2011 aantreden als Rijksbouwmeester. Daarmee volgt hij Liesbeth van der Pol op, die na drie jaar afscheid neemt.  Van Dongen zal de functie van Rijksbouwmeester parttime vervullen, daarnaast blijft hij verbonden aan de Architekten Cie.

Frits van Dongen (Den Bosch, 1946) rondde in 1980 zijn studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft af. In 1985 richtte hij zijn eigen bureau op, Van Dongen Architekten in Delft. In 1988 was hij mede oprichter van de Architekten Cie. Amsterdam,  waaraan hij sindsdien als partner verbonden is.

Van Dongens architectuur kenmerkt zich door een sterke stedelijke identiteit. Complexen als de Landtong op de Kop van Zuid in Rotterdam en het woongebouw The Whale in het havengebied van Amsterdam zijn exemplarisch voor zijn woongebouw oeuvre. Verder omvat zijn werk onder meer het hoofdkantoor van Cap Gemini in Utrecht en Spazio in Zoetermeer. Zijn laatste cultuurgebouw het Conservatorium van Amsterdam, was in 2006 een stimulerende factor voor de aan hem toegekende prijs, de ‘BNA-Kubus’. De diversiteit en hoge kwaliteit van dit werk, samen met zijn ontwerpen voor de Harmonie, Leeuwarden, megabioscoop Pathé ArenA en Heineken Music Hall, Amsterdam en het herbestemmingsproject de Philharmonie, Haarlem,  leverden hem deze oeuvreprijs op.

Zowel in nationale stedenbouwkundige projecten als IJburg en Het Funen, Amsterdam, stadsreparatie Hart van Zuid, Hengelo als bij internationale projecten zoals een stedelijke uitbreiding bij Bolzano, Italië,  woningbouw in het Gangnam-district Seoul, Korea en het A101 Urban Block in Moskou, Rusland  slaagt hij erin de wisselwerking tussen architectuur en stedenbouw succesvol in te zetten als instrument voor nieuwe stedelijke dynamiek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.