Frits van Dongen wint Korean Architecture Award

Nieuws

Frits van Dongen wint Korean Architecture Award

Door: Petra Starink | 03-10-2016

In de categorie collectieve woningbouw heeft het project Gangnam District A5 Housing Block de Korean Architecture Award (KAA) gewonnen. Het is de belangrijkste architectuurprijs in Korea. Het gebouwencomplex in de heuvels ten zuiden van Seoul is een combinatie van de Nederlandse woningbouwtraditie met de Koreaanse context. Het door architect Frits van Dongen ontworpen buurtgemeenschap is uniek voor de gangbare Koreaanse woningbouw.

Collectieve binnenhoven

Het masterplan is gebaseerd op de topografie van de plek; een ensemble van een nieuw ontwikkelde typologie ‘Tower Block Hybrid’, openbare wegen en intieme collectieve binnenhoven. De nieuwe typologie heeft additionele kwaliteiten in stedenbouwkundige zin zoals een duidelijke afscheiding tussen openbare en private ruimte dat werkt als een extra instrument om gedrag te beinvloeden. Dit leidt ertoe dat bewoners het formele karakter van de straat en de intieme sfeer van de hoven kunnen onderscheiden welke een door bewoners gedeelde nieuwe betekenis krijgen. De collectieve binnenhoven die onderling verbonden zijn in een autoluw gebied zorgen voor een aantrekkelijk woonklimaat dat ontmoetingen stimuleert. De blokken zijn zodanig gepositioneerd dat een optimale bezonning en uitzicht ten opzichte van de heuvelachtige omgeving toegankelijk is voorde bewoners.

Woonwijk

Ondanks de perifere locatie is het Seoul Gangnam District een échte woonwijk geworden; een gemeenschap verbonden met Seoul maar voor een groot deel zelfvoorzienend. In het voorstel is geprobeerd een masterplan te maken die een kwalitatief hoogwaardige omgeving oplevert en dat bijdraagt tot de vorming van een wijkgemeenschap. Een gemeenschap ontwikkelen veronderstelt dat de mogelijkheid wordt geboden dat bewoners letterlijk en figuurlijk verbonden zijn met elkaar en een gevoel van trots kunnen ontwikkelen. De succesvolle fusie tussen West-Europese woonideeën in de Koreaanse context is een belangrijke reden voor de kwaliteit van het gebied en voor de waardering van bewoners als de architectuurjury

Projectgegevens
Architect: Frits van Dongen (Van Dongen-Koschuch Architects and Planners), indertijd als partner van ArchitektenCie.
Projectteam: Jan-Willem Baijense, Rui Duarte, Laura Mezquita Gonzalez, Sasha Hendry, Nam Dong Ho, Andrea Sooyoun Kim, Patrick Koschuch, Jason Lee,  EunSong Park, Mathew Winter. Lokale partners in uitwerking en uitvoeringsfase: Hyundai Engineering & Construction Co. Ltd.
SUNJIN Engineering & Architecture.

Beeld: Van Dongen-Koschuch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.