Fuggerei-paviljoen verhuist van Augsburg naar Groningen

Actualiteiten, Nieuws

Fuggerei-paviljoen verhuist van Augsburg naar Groningen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-06-2022

Het door MVRDV ontworpen NEXT500-paviljoen voor de Fuggerei krijgt een nieuwe bestemming. Het houten paviljoen, speciaal gemaakt voor de viering van het 500-jarige jubileum van het oudste sociale woningbouwproject ter wereld, zal naar de provincie Groningen verhuizen.

In het NEXT500-paviljoen werden in vijf weken tijd meer dan 100 workshops, concerten, lezingen, rondleidingen en paneldiscussies georganiseerd. Een manier om het 500-jarige bestaan van de Fuggerei te vieren. Maar ook om gelijktijdig de relevantie van dit sociale woningbouwproject – het oudste ter wereld – nog eens te benadrukken. De door de Duitse koopman Jakob Fugger gestichte woonvorm blijkt ook vandaag de dag nog steeds een duurzaam en menselijk antwoord op problemen als woningnood, klimaatcrisis, sociale ongelijkheid en isolement.

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Fuggerei van de toekomst’ speelt hierbij een belangrijke rol. In deze tentoonstelling is het resultaat getoond van het onderzoek dat MVRDV samen met de Fuggerei deed over de mogelijkheid van eigentijdse sociale woningbouw in verschillende contexten. Uit de huidige Fuggerei zijn acht bouwstenen gedestilleerd die als systeem zijn te gebruiken. MVRDV ontwikkelde drie case studies voor nieuwe Fuggerei-complexen in Augsburg, Litouwen en Sierra Leone.

Het NEXT500-paviljoen daagt bezoekers uit te reflecteren op woningbouw van de toekomst. Diverse prominente denkers, schrijvers en politici namen een kijkje. Hieronder Ursula von der Leyen, voorzitter van de EU-Commissie, staatsminister Claudia Roth, minister-president Markus Söder van Beieren en staatssecretaris Cansel Kziltepe.

Verhuizing

Het paviljoen verhuist in 2023 naar Museum Landgoed Fraeylemaborg. Dit 23 hectare tellende openluchtmuseum en kasteel bevindt zich in Slochteren, provincie Groningen. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de achttiende eeuw haar huidige uiterlijk. Het park heeft follies en sculpturen, is aangelegd in Engelse landschapsstijl en ontvangt jaarlijks 100.000 mensen.

Het NEXT500-paviljoen zal in De Fraeylemaborg ruimte blijven bieden aan spannende, culturele en maatschappelijke inhoud door middel van tentoonstellingen en evenementen. Dit concept, en het duurzame hergebruik van het paviljoen, heeft de Fuggerei ervan overtuigd het paviljoen naar Nederland te verhuizen.

De eerste tentoonstelling in De Fraeylemaborg zal het verhaal vertellen over de Fuggerei met als doel het inspireren van zowel architecten als ontwikkelaars die zich bezighouden met reconstructieprojecten in het door aardgaswinning verzakte deel van Groningen. Na vijf jaar zal het paviljoen weer terugkeren naar thuisstad Augsburg, zodat het gebouw daar opnieuw mensen kan inspireren en samenbrengen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.