Futuristisch station geeft Arnhem allure

Actualiteiten, Nieuws

Futuristisch station geeft Arnhem allure

Door: Petra Starink | 18-11-2015

Architect Ben van Berkel van UNStudio maakte in 1996 het masterplan voor het stationsgebied van Arnhem. Licht, ruimte en comfort speelden hierin een belangrijke rol. Nu, bijna 19 jaar later, wordt Arnhem Centraal op 19 november officieel geopend. De blikvanger in de entreehal is de stalen ‘twist’. Deze gedraaide stalen vorm, uitgevoerd in scheepsstaal is het centrale punt van het gebouw. Het is de plek om elkaar te ontmoeten en van hieruit word je soepel geleid naar de bussen, treinen, de fietsenstalling of parkeergarage. De openbare ruimte van 45 duizend vierkante meter werd ontworpen door Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur. Door de toepassing van het groen en de houten bankjes is het nieuwe stationsplein een prettige plek geworden om te wachten en een aanwinst voor de stad.

Het stationsgebied van Arnhem ligt op de overgang van de Hoge Veluwe naar de Nederrijn en wordt gekenmerkt door een bijzondere topografie met natuurlijke hoogteverschillen tot wel twintig meter. Voor Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur was dit de basis van het ontwerp waarin de openbare ruimte de verschillende bezoekersstromen en voorzieningen kan opnemen. Door de vloeren van de ov-terminal en het busstation naadloos in de buitenruimte te laten overlopen is er een doorlopend maaiveld ontstaan.

Natuurstenen bestrating en lichtplan

In diverse legrichtingen is natuurstenen bestrating toegepast. Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur heeft samen met Atelier Lek het verlichtingsconcept ontwikkeld. Lijnverlichting en ledverlichting in de trapleuning versterken de leesbaarheid van het landschap. Kleine lichtmasten zorgen voor sfeervolle verblijfsplekken en grondspots vestigen de aandacht op de monumentale bomen in het stationsgebied.

Grootste station van Oost Nederland

Het nieuwe station heeft een capaciteit tot 110.000 reizigers per dag. Het is daarmee het grootste station van Oost Nederland. Voor de bouw van het station hebben verschillende partijen de afgelopen jaren intensief samengewerkt: architectenbureau UNStudio,  Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, ProRail, NS, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Gemeente Arnhem en bouwcombinatie Ballast Nedam – BAM.

Donderdag 19 november wordt om 18.30 het station Arnhem Centraal officieel geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma.

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.