Gastvrij en veilig Eurojust door Mecanoo

Nieuws

Gastvrij en veilig Eurojust door Mecanoo

Door: Petra Starink | 29-11-2017

Het nieuwe onderkomen van Eurojust in Den Haag is begin oktober door Koning Willem Alexander geopend. Het designteam van Mecanoo architecten, RoyalHaskoningDHV en DS Landschapsarchitecten ontwierp een gastvrij en veilig gebouw.

Hoog en laagbouw

Met een elegante hoogbouw aan de Johan de Wittlaan en een laagbouw met twee ondergrondse verdiepingen die aansluit op de schaal van de naastgelegen villa’s en appartementengebouwen is Eurojust zorgvuldig ingepast op de locatie. Aan de entreezijde is ruimte gemaakt voor een  publiek voorplein met zicht op de hoofdingang.

Composieten gevelelementen

Een ritme van open en gesloten composieten gevelelementen geeft het lichte gebouw een tijdloze uitstraling. De ramen, die afwisselend licht horizontaal of verticaal gekanteld zijn, reflecteren zowel de lucht als het omringende landschap en geven de gevel diepte.

Dubbelhoge lobby

Binnenin het gebouw worden de bezoekers verwelkomd in een ruime, dubbelhoge lobby met verdiepingshoge ramen. De foyer heeft verschillende zones, van publiek naar meer besloten. Een brede trap met uitzicht op de tuinen daalt af naar de ondergrondse verdiepingen, waar de conferentiefaciliteiten zich bevinden. De inrichting wordt gekenmerkt door veel hout, een rijke variëteit aan materialen, subtiele motieven, en zachte kleuren.

Glooiend duinlandschap

Het glooiende duinlandschap met waterpartijen brengt daglicht tot de ondergrondse verdiepingen. De strenge beveiligingseisen voor Eurojust zijn op een natuurlijke manier in het landschapsontwerp geïntegreerd. Het landschap versterkt de bosrijke omgeving en sluit aan op Zorgvliet en de Scheveningse Bosjes.

Bream-NL Very Good

De internationale zone in Den Haag is de logische locatie voor Eurojust, het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in grensoverschrijdende strafzaken. Door het duinlandschap voor het World Forum-gebied aan de overzijde van de Johan de Wittlaan door te zetten, is Eurojust verbonden met internationale organisaties zoals OPCW en Europol.

De nieuwbouw voor Eurojust is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Den Haag. Heijmans heeft het Bream-NL Very Good gecertificeerde gebouw van 18.500 m2 middels een Build-en-Maintaincontract gerealiseerd.

Fotografie: Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.