Gaudí en de Amsterdamse School

Nieuws

Gaudí en de Amsterdamse School

Door: Petra Starink | 27-09-2018

Vanaf 2 oktober 2018 staat Museum Het Schip in het teken van de organische bouw-en sierkunst van de Catalaanse architect Antoni Gaudí en de Amsterdamse School. Op de tentoonstelling  zijn niet alleen maquettes te zien van de beroemde Sagrada Família en Casa Batlló maar ook de interieurs die Gaudí ontwierp.

Amsterdamse School

Het is 13 jaar geleden dat Gaudí in Nederland te bewonderen was. Op deze tentoonstelling in Museum Het Schip wordt  je meegenomen naar kleurrijk Barcelona en krijg je inzicht in de fantasievolle wereld van Gaudí.  Zijn liefde voor het ambacht, zijn inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies komen overeen met de kenmerken van de Amsterdamse School. Met hun bouwwerken doorbraken de Catalaan Gaudí en de Nederlandse architecten van de Amsterdamse School tradities en waren ze actief in een roerige tijd waarin industrie en vakbewegingen opkwamen.

Geometrische constructies van Gaudí

In samenwerking met Aurea Cultura i Art uit Barcelona brengt Het Schip bijzondere Spaanse objecten naar Amsterdam. Zo zijn op de tentoonstelling de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló te zien, de kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en de geometrische vloertegels van La Pedrera. De vele en veelzijdige creaties van Gaudí zijn in Het Schip te bewonderen als een totaalkunstwerk. De natuur neemt daarbij een belangrijke plek in. Gaudi liet zich inspireren door alles wat om hem heen groeide en bloeide. Zo is op de tentoonstelling een ijzeren palmblad te zien, onderdeel van het hek, en met bloemen beschilderde tegels van Casa Vicens. Ook de technische kant van zijn ontwerpen zijn te zien, zoals het hangmodel waarop Gaudí de constructie van de Sagrada Família baseerde.

Stadspaleizen

Ook Gaudí’s sociale idealen worden belicht. Zijn eerste gerealiseerde ontwerp, in opdracht van een arbeiderscoöperatie uit Mataró, bestond uit een katoenbleekhal, arbeiderswoningen en een casino. Gaudí werd beroemd door de stadspaleizen die hij ontwierp voor de rijke middenklasse van Barcelona, maar de ontwerpen voor Mataró zijn een verrassende ontdekking die hem dichter bij de socialistische idealen van de architecten van de Amsterdamse School brengt.

Activiteiten door Museum Het Schip

Museum Het Schip organiseert tijdens de tentoonsteling diverse activiteiten zoals lezingen, een concert i.s.m. het Koninklijk Concertgebouworkest en Gaudí-bustochten langs organische gevels in Amsterdam.

Gaudí en de Amsterdamse School
2 oktober 2018 tot en met 1 april 2019
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.