Gebouwelementen brandweerkazerne Papendrecht demontabel en herbruikbaar

Nieuws

Gebouwelementen brandweerkazerne Papendrecht demontabel en herbruikbaar

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-06-2021

Leidend bij het ontwerp voor de nieuwe huisvesting voor de brandweer van Papendrecht is dat de gebouwelementen demontabel en herbruikbaar zijn. De brandweerkazerne ontworpen door RoosRos Architecten is eind mei in gebruik genomen. Achter een minimalistisch gedetailleerde glazen pui staan de brandweerauto’s vol in het zicht van de voorbijgangers. De nieuwe brandweerkazerne is in synergie met de recent opgeleverde gemeentewerf ontworpen.

Eenvoudig gedemonteerd worden

Het gebouw is adaptief; het is geschikt om de veranderingen in de tijd te doorstaan. Er blijft na levensduur van het gebouw zo min mogelijk restafval achter. De gebouwonderdelen kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Bijvoorbeeld de constructie: de knopen tussen de liggers en kolommen zijn zodanig gedetailleerd dat ze losmaakbaar zijn. Ook de gevelelementen en de glazen puivulling zijn demontabel.

Gebruik van gerecycled hout in interieur

In het interieur wordt gerecycled hout toegepast dat geoogst is uit andere projecten. Er zijn kanaalplaatvloeren toegepast met een VBI greenscore. Voor de fundering is Freement ‘circulair cement’ toegepast. Het gebouw is BENG en past daarmee binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente Papendrecht.

Groene omgeving

Binnen het gebouw is er naast de in het oog springende remise een instructie- en ontmoetingsruimte gemaakt met zicht naar buiten en naar de remise. Het kavel wordt omzoomd door groen ter bevordering van de biodiversiteit. Dit wordt gecompleteerd met een enorme poort in de kleur van de begroeiing van de groenwal. Het project is in april opgeleverd en in mei is de brandweerkazerne in gebruik genomen.
Bouwbedrijf B.M.N. de Klerk heeft de uitvoering verzorgd.

Fotografie: Lucas van der Wee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.