Nieuwe Rijksmonumenten aangewezen

Nieuwe Rijksmonumenten aangewezen

Nieuws
Door: Petra Starink | 18-03-2013

Vandaag 18 maart heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker de lijst bekend gemaakt van 89 nieuwe rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode 1959-1965. De 89 bouwwerken zijn toonbeelden van architectuur en stedenbouw uit deze periode.

De 89 potentiële monumenten zijn verdeeld in de categorieën onderdak, verzorgingsstaat, economie, infrastructuur, verzuiling, vorming, vrije tijd en cultuur en herdenking. Het gaat om bouwwerken zoals het Evoluon in Eindhoven, de stormvloedkering Hollandse IJssel, de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart, het hoofdkantoor van de ANWB te Den Haag en de Sloterhof te Amsterdam.

Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruik maken van subsidies, laagrentende leningen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen genieten ook wettelijke bescherming conform de monumentenwet 1988. Naar verwachting zal minister Bussemaker dit najaar de definitieve lijst bekend maken na het advies van de Raad voor Cultuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.