Geef architecten de regie bij sociale woningbouw

Nieuws

Geef architecten de regie bij sociale woningbouw

Door: Peter de Winter | 17-04-2018

In de campagnetijd rond de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen bereed eenieder zijn eigen stokpaardje rond het tekort aan sociale woningbouw en woningnood en riep er op zijn partijgekleurde wijze schande van, zonder ook maar in de buurt te komen van het spitsvondige ‘In gelul kan je niet wonen’ waarmee wijlen Jan Schaefer de toenmalige woningnood vorm en inhoud gaf.

Huidig woningtekort

Als ik goed geïnformeerd ben, moeten er de lopende kabinetsperiode minstens 100.000 sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Toch kwam de discussie niet veel verder dan een plichtmatig potje zwartenpieten over wiens schuld het tekort is of muggenziften over de vraag of sociale woningbouw een term is die de lading dekt. Uit geen mond viel een heldere visie op te tekenen over hoe we het huidige woningtekort op een sociale manier gaan oplossen. Niet vreemd voor wie bedenkt dat onze premier vindt dat je voor een heldere visie bij de opticien moet zijn.

Regie door architecten

Ik ben bang dat als we op onze bewindslieden gaan wachten, we over drie jaar nog geen stap verder zijn. En dat bewijst eens te meer dat planontwikkeling op het gebied van betaalbare sociale huurwoningen onder regie van architecten, stedenbouwers en landschapsontwerpers zou moeten plaatsvinden. Dat wil zeggen als je sociale woningbouw als meer ziet dan een hoeveelheid te bouwen eenheden.

Hoofdrol voor architecten

Waar het om gaat is dat we deze kwestie tijd overeenkomstig en esthetisch verantwoord gaan oplossen. Dat lukt nooit met een gemiddeld ministerieel verstand van zaken. Ik zie het liefst een hoofdrol voor architecten en stedenbouwers met in hun kielzog landschapsontwerpers. Als we de problematiek zo aanpakken, maken we het land mooier en de mensen gelukkiger.Heeft u een heldere visie op sociale woningbouw stuur mij dan een mail p.dewinter@eisma.nl

Peter de Winter, hoofdredacteur ArchitectuurNL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.