Geen kopie oude bouwstijl voor Middelburg

Geen kopie oude bouwstijl voor Middelburg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2008

Nieuwbouw in de Middelburgse binnenstad mag best geïnspireerd zijn op historische gebouwen. Maar het moet geen klakkeloze kopie zijn van een oudere bouwstijl, zegt wethouder Albert de Vries. “We willen geen Anton Pieck-architectuur.”

Theaterbouwput
De discussie is actueel. Binnenkort worden de plannen gepresenteerd voor woningbouw op de theaterbouwput aan de Zuidsingel. Met de keuze voor het bouwbedrijf, WBU, koos de gemeente ook voor een modern gebouw. Architectenbureau Claus en Kaan, het bureau dat eerder het theater daar tekende, maakt het ontwerp.

Een ander plan, van ontwikkelaar Proverko, had juist wel een historische uitstraling. En dat plan vonden de mensen uit de buurt juist weer mooier, bleek tijdens een eerste presentatie nu alweer twee jaar geleden. “Claus en Kaan maken klassieke gevels met moderne middelen”, zegt De Vries. “Hun eerste ontwerp was veel te hard. Ik begrijp dat mensen daar moeite mee hadden als ze de plaatjes van Proverko in hun hoofd hadden.”

Oude bouwmethoden
De oude bouwmethoden moeten op een moderne manier worden vertaald, stelt hij. “Ik vind het mooier om met de denkbeelden van deze tijd te timmeren aan de stad, dan met denkbeelden van een hele tijd geleden. Dat hebben we in Middelburg in het verleden ook gedaan. Wanneer er grote wonden in de stad vielen, is er in Middelburg nooit gekozen om nieuwe zeventiende-eeuwse monumenten te bouwen.”

De wederopbouw na het bombardement is daar een goed voorbeeld van, vindt de wethouder. Voor de verwoeste panden aan de Markt, de Lange Delft en de Nieuwe Burg kwamen geen replica’s terug. De nieuwbouw was wel duidelijk nieuw, maar paste door de maatvoering en het ritme naadloos in de omgeving. Veel bezoekers van de stad zien nu nog niet uit zichzelf dat een groot aantal panden in het centrum gebouwd is in de twintigste eeuw.

Delftse school
“De binnenstad van Middelburg is zorgvuldig tot stand gekomen. Over de gebouwen van de Delftse school, die tijdens de wederopbouw zijn neergezet, is volgens mij nu iedereen positief. Het gaat erom dat de Middelburgers over dertig jaar kunnen vaststellen dat we het goed gedaan hebben. In oude stijl bouwen kan wel, maar alleen als een bestaand gebouw gerestaureerd moet worden.”

“De nieuwbouw op de bouwput past in de omgeving, het refereert aan wat daar eerst was: de kazerne. Nieuwe pleintjes sluiten aan op het stratenpatroon van de stad. Ik verwacht best dat daar discussie over komt, maar ik doe een oproep aan iedereen om zijn historisch besef te gebruiken.”

Bron: PZC

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.