Geen museum voor Rietveld

Geen museum voor Rietveld

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-03-2009

Gerrit Rietveld krijgt geen museum in Utrecht, maar de ontwerper moet wel het nieuwe icoon van de stad worden. Dat heeft wethouder Cees van Eijk (Cultuur) bekendgemaakt na de presentatie van de studie ‘De stad van Rietveld’ van Pauline Terreehorst. Zij onderzocht de mogelijkheden voor een Rietveldmuseum in Utrecht.

Rietveldjaar
Om Gerrit Rietveld in te zetten als icoon is 2010 uitgeroepen tot Rietveldjaar. Er komt een tentoonstelling over Rietveld in het Centraal Museum. Ook ontwikkelt de gemeente met dit museum een speciaal lesprogramma over Rietveld voor scholen.

Terreehorst adviseert Utrecht een Rietveldpark te realiseren. In verschillende paviljoens moeten de ideeën van Rietveld te bewonderen zijn. Het nieuwe park zou in de beleving van Terreehorst in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn moeten worden ingericht.

Studie haalbaarheid
Wethouder Van Eijk is enthousiast over het advies. ,,Het is een sprankelend idee dat een verdere uitwerking verdient.” Van Eijk laat in het midden wanneer de haalbaarheid van de plannen van Terreehorst verder wordt bestudeerd. ,,Wellicht dat we dit plan over enkele jaren kunnen realiseren”, aldus Van Eijk.

Rietveld Schröder Huis
Rietveld werkte en woonde zijn hele leven in Utrecht. Hij bouwde in de stad zeshonderd woningen. In 1918 ontwierp hij de stoel waar hij het meest bekend door is: de rood-blauwe lattenleunstoel. In Utrecht bouwde hij in 1924 een nieuw huis dat een icoon werd voor het modernisme, het Rietveld Schröder Huis.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.