Geen realisatie Belle van Zuylen Utrecht

Geen realisatie Belle van Zuylen Utrecht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-01-2010

De gemeente Utrecht en projectontwikkelaar Burgfonds hebben na een intensieve en ambitieuze samenwerking besloten de verdere ontwikkeling van de Belle van Zuylen in Leidsche Rijn Centrum te beëindigen. De financiële en economische crisis heeft ingrijpende gevolgen voor de vastgoedmarkt. Door de crisis is het risicoprofiel van dit unieke en complexe project sterk verhoogd. De gemeente vindt het nu niet verantwoord verregaande verplichtingen aan te gaan voor een dermate risicovol project. Initiatiefnemer Burgfonds respecteert deze afweging.

Door de aard en omvang was de Belle van Zuylen altijd al een complex project dat meer dan gemiddelde risico’s in zich droeg. Het bouwproject is door de financiële en economische crisis in een ander daglicht komen te staan. De gemeente ziet op dit moment voor Utrecht onvoldoende perspectief tot daadwerkelijke realisatie van het project.

Stap voor stap
De gemeente Utrecht is altijd enthousiast geweest over het initiatief van Burgfonds. Tegelijkertijd heeft verantwoordelijk wethouder Bosch (Leidsche Rijn) altijd aangegeven dat iedere stap in het proces zorgvuldig en afgewogen genomen moest worden. Burgfonds gelooft nog steeds in het concept van de Belle van Zuylen, een ontwerp van de ArchitectenCie. Burgfonds streeft ernaar dit concept van multifunctionele hoogbouw elders toe te passen.

Vervolg
De ambitie om van Leidsche Rijn Centrum Noord een hoogstedelijke, levendige nieuwe stadskern te maken blijft onverminderd hoog. De realisatie van hoogbouw om de bouw van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn te markeren blijft daar integraal onderdeel van uitmaken. De gemeente gaat onderzoeken hoe zij de ontwikkeling vorm wil geven. Twee factoren die daarbij een rol spelen zijn de mogelijke faseerbaarheid van de bouw en de timing – rekening houdend met het verloop van de economische crisis. Of de ontwikkeling van de locatie vertraging oploopt is nog niet duidelijk en is afhankelijk van de nieuwe plannen en het verloop van de crisis.

Ontwerp Belle van Zuylen in Leidsche Rijn Centrum Utrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.