Gelders Huis en De Boulevard winnaars Willem Diehlprijs

Nieuws

Gelders Huis en De Boulevard winnaars Willem Diehlprijs

Door: Petra Starink | 11-06-2019

De winnaars van de Willem Diehlprijs 2019 zijn het Gelders Huis en De Boulevard. Het Gelders Huis, een project van Team V Architectuur in opdracht van de Provincie Gelderland, is de winnaar van de vakjuryprijs. De Boulevard won de prijs van de vakjury en is de transformatie van Arnhems oude ambachtsschool naar appartementencomplex, een ontwerp van opZoom architecten in opdracht van SPF Beheer en bouwcombinatie Klok-Draisma.

Gelders Huis

Het Gelders Huis is volgens de vakjury door de combinatie van een ‘bewonderenswaardige restauratie tot in de kleinste details’ en ‘hele bijzondere ruimtelijke ingrepen’ een ‘exemplarisch project’. De opdrachtgever heeft van begin af aan kwaliteit vooropgesteld en de ontwerper heeft hier op voortreffelijke wijze invulling aan gegeven. Het gesamtkunstwerk van Veghter, Brouwer en Deurvorst staat er stralend bij. Het is niet alleen energetisch weer helemaal bij de tijd, het is licht en open geworden zonder schade aan te richten en veel gebruiksvriendelijker dan voorheen. ‘Het Gelders Huis geeft vorm aan een belangrijke landelijke opgave: het erfgoed uit de Wederopbouw weer nieuw leven in blazen’.

Eervolle vermelding Collectie De Groen en Gezondheidscentrum Gulden Hart

Collectie De Groen en Gezondheidscentrum Gulden Hart kregen een eervolle vermelding vanwege het uitzonderlijke opdrachtgeverschap. De jury is vol lof over voor het lef en de liefde van de opdrachtgevers bij beide projecten.

Architectuurcentrum CASA

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de 7de keer de Willem Diehlprijs. De prijs, vernoemd naar de architect van markante Arnhemse monumenten als Luxor en het Vestagebouw, is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonisch erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren Theater aan de Rijn (2017), De Transformatie (2015), Paleis op de Heuvel (2013), de Schouwburg (2011), het Stadhuis (2009) en Bar Florian (2007).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.