Geleende materialen in People’s Pavilion

Nieuws

Geleende materialen in People’s Pavilion

Door: Petra Starink | 10-10-2017

Het People’s Pavilion is de centrale ontmoetingsplek voor creatieve denkers en doeners tijdens de Dutch Design Week en het World Design Event, van 21 t/m 29 oktober in Eindhoven. Het paviljoen is een 100% circulair gebouw: bij de bouw gaan geen grondstoffen verloren. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W hebben hier een geheel nieuwe invulling aan gegeven: alle materialen die nodig zijn voor het maken van het 250 m2 grote gebouw zijn geleend en worden na afloop van de DDW weer aan de eigenaars teruggegeven.

Duurzaam bouwen

100% geleend betekent dat er niet wordt geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Dit heeft geleid tot een nieuwe vormgeving. Het People’s Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien: een krachtige ontwerptaal, met nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken. Het People’s Pavilion is het hoofdpaviljoen van het World Design Event. In het paviljoen vinden bijeenkomsten plaats, het wordt gebruikt als hang-out voor bezoekers en er is ruimte voor muziek en theater. Het paviljoen biedt plaats aan 200 mensen (zittend) of 600 mensen (staand).

Constructie van betonnen heipalen

De basis voor het People’s Pavilion wordt gevormd door een constructie van 12 betonnen heipalen en 19 houten frames, ontwikkeld in samenwerking met Arup. De frames bestaan uit ongeschaafd houten balken van standaard afmetingen, die tegen elkaar zijn gekneld met stalen omsnoeringsbanden. Heipalen en frames zijn aan elkaar bevestigd met 350 spanbanden. Zo ontstaat een 8 meter hoge hoofddraagconstructie die het skelet vormt voor het 250 m2 grote gebouw. Het glazen dak is gemaakt met een systeem dat ook in de kassenbouw wordt gebruikt.

Plastic lei

De dichte gevels bestaan uit kleurige plastic leien van plastic huisafval, dat door Eindhovenaren in de afgelopen maanden is ingezameld. Na afloop van de Dutch Design Week krijgt iedere Eindhovenaar die heeft bijgedragen een plastic lei mee naar huis. De glazen gevel op het maaiveld is over van een renovatie van het hoofdkantoor van bol.com en wordt na afloop weer gebruikt voor een nieuwe kantoorinrichting. Het podium bestaat uit geleende stelcon platen ook de verlichting, de bar zijn geleend.

People’s Pavillion
Locatie: Ketelhuisplein Eindhoven
Onderdeel van: World Design Event, 21-29 oktober 2017
Ontwerp: Overtreders W & bureau SLA, Amsterdam
Ontwerpers: Hester van Dijk, Peter van Assche, Reinder Bakker
Opdrachtgever: Dutch Design Foundation, Eindhoven
Structural engineering: Arup, Amsterdam
Urban mining advice: New Horizon
Bouwers: Ham, Post en Van Huystee, Amsterdam
3D image: Vingtsix 3D Visualisation Studio

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie