Gemeente Apeldoorn wil geen stadsarchitect

Gemeente Apeldoorn wil geen stadsarchitect

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-03-2009

Het college van Apeldoorn is tegen de aanstelling van een stadsarchitect. Een dergelijke figuur zou teveel macht krijgen als een soort persoonlijke adviseur van het college. Dat past niet in de Apeldoornse cultuur van samenwerking. Het ontwerpteam van de gemeente en de inzet van de commissie voor ruimtelijke kwaliteit garanderen een mooi Apeldoorn.

Dat zei wethouder Fokko Spoelstra bij de opening van een symposium over ruimtelijke kwaliteit, georganiseerd door het Gelders Genootschap en de gemeente Apeldoorn ter gelegenheid van het vertrek van hoofd afdeling stedenbouw Albert Fien, die na tien jaar bouwen aan Apeldoorn met pensioen gaat.

Bouwhuis
Spoelstra reageerde daarmee op een pleidooi van de Apeldoornse Stichting Bouwhuis voor de aanstelling van een stadsarchitect. Het architectuurcentrum wil een dergelijke architectuurpaus om te voorkomen dat de hoge ruimtelijke kwaliteit van Apeldoorn in gevaar komt met het vertrek van Fien.

Volgens Spoelstra past een dergelijke concentratie van kennis en macht niet bij de cultuur van Apeldoorn en de gemeente. “In Apeldoorn zetten we sterk in op samen doen, samen met de burgers, en het bedrijfsleven en samen ook met de Apeldoornse commissie voor ruimtelijke kwaliteit, die daarin een openbare rol vervult.

Kwaliteit en collectief geheugen zit tot in de haarvaten van de gemeentelijke organisatie. Juist dat is de inzet geweest van tien jaar Albert Fien. Bij de afdeling groen, openbare ruimte, cultuurhistorie en stedenbouw zitten uitstekende ontwerpers, die in een cultuur van samenwerken Apeldoorn nog mooier maken.”

Bron: De Stentor

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Bouwhuis wil stadsarchitect Apeldoorn

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.