Gemeentehuis Hardenberg lelijkste gebouw van Nederland

Actualiteiten, Nieuws

Gemeentehuis Hardenberg lelijkste gebouw van Nederland

Door: Petra Starink | 03-11-2015

Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’. Meer dan de helft van de stemmers koos voor het ontwerp van Branimir Medi en Pero Puljiz van de Architekten Cie. Dat bleek uit een poll van het dagblad voor de bouw Cobouw.

De zoektocht naar het lelijkste bouwwerk begon afgelopen maand. Martjan Kuit, journalist bij Cobouw, vroeg zich af waarom er wel prijzen zijn voor duurzame en goede bouwwerken, maar niet voor de delen van de gebouwde omgeving die ‘we’ lelijk vinden. Samen met de lezers van Cobouw is gezocht naar ‘lelijke bouwwerken’.

Cilinder met kubus

Het gemeentehuis in Hardenberg is een ontwerp van bureau de Architekten Cie, dat ook de uitbreiding van de Tweede Kamer ontwierp. Het gebouw is een goed herkenbaar, transparant en makkelijk toegankelijk gebouw, volgens de architecten, die tot hun “sculpturale ronde vorm” kwamen door een cilinder te combineren met een kubus. De publieksjury herkende vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp in het ontwerp.

In totaal werden 5000 stemmen uitgebracht op de zeven genomineerde bouwwerken. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent) van Bierman Henket architecten, en het Van Kinsbergen College in Elburg (10 procent) van BRT architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.