Gemeentehuis Leudal in gebruik genomen

Gemeentehuis Leudal in gebruik genomen

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-07-2011

Het nieuwe gemeentehuis van Leudal is in gebruik genomen. Om de duurzame ambities van de gemeente Leudal te realiseren koos van Aken architecten voor integraal ontwerpen.

De gemeente Leudal heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. Van Aken architecten zat al in een vroeg stadium van het ontwerpproces met alle partijen om tafel. Zo konden de verschillende duurzame ambities in het ontwerp worden geïntegreerd.  Naast warmte- en koudeopslag in de bodem is het dak van het restaurant bedekt met sedum. Alle toegepaste materialen zijn gescreend op duurzaamheid. Verder zijn de raadzaal en de aangrenzende ruimten installatietechnisch losgekoppeld van de rest van het gebouw. Zo kunnen deze in de avonduren zelfstandig opereren. De bomen en wadi’s op het parkachtige parkeerterrein stimuleren de biodiversiteit en zorgen voor de opvang en infiltratie van hemelwater.

Drie hoofdvolumes

Het gemeentehuis is opgebouwd uit drie hoofdvolumes: twee kantoorvleugels en een personeelsrestaurant. Deze zijn om een binnenplaats gevouwen en zorgen voor afscherming van de provinciale weg. De opgetilde en transparante ronde raadzaal is als vierde volume gericht op de dorpskern. Het markeert de entree naar de binnenplaats en staat symbool voor de openbaarheid van bestuur. In de avonduren fungeert de verlichte raadzaal als een grote lantaarn aan de rotonde.

Leien dakvlakken

De architectuur van het gemeentehuis kenmerkt zich door de schuine, natuursteen leien dakvlakken van de twee lange kantoorvleugels. Deze refereren sterk aan de veelvoorkomende boerderijen en schuren in het buitengebied. Het contrast tussen de geluidsbelaste en –luwe gevels uit zich in de materialisering, plasticiteit en openheid. De buitengevels zijn uitgevoerd in baksteen waarin kleine openingen zijn aangebracht met diep terugliggende kozijnen. De binnengevels rondom de binnenplaats zijn daarentegen bekleed met hout en voorzien van grote puien die vlak in de lijn van de gevel liggen. Op de hoeken van de buiten- en binnengevel is een uiterst scherp detail gemaakt waarin baksteen en hout onder verstek op elkaar aansluiten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.