Gemeenteraad Rotterdam ontvangt voorlopig ontwerp Centrale Bibliotheek

Nieuws

Gemeenteraad Rotterdam ontvangt voorlopig ontwerp Centrale Bibliotheek

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-05-2023

Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. Dit ontwerp is uitgewerkt door het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem en is gebaseerd op het schetsontwerp dat vorig jaar werd gepresenteerd. De gemeenteraad zal het naar verwachting voor de zomer behandelen.

De Centrale Bibliotheek is de hoofdlocatie van de 21 vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Het voorlopig ontwerp van de vernieuwing bestaat uit twee onderdelen: de nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat én de tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg. Aan de gemeenteraad wordt het besluit gevraagd om de benodigde investeringen beschikbaar te stellen. In totaal gaat het om een bedrag van 160 miljoen euro. Na dit besluit, wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Bibliotheek Rotterdam en Gemeente Rotterdam werken nauw samen tijdens dit proces. Daarnaast zijn ook partnerorganisaties, bibliotheekbezoekers en inwoners van de stad gevraagd mee te denken door middel van stadsgesprekken. Het definitieve ontwerp van de tijdelijke huisvesting is komend najaar gereed; het definitieve ontwerp van de vernieuwde Centrale Bibliotheek eind dit jaar.

Kleurrijke collectie Rotterdammers

Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter voor ontmoetingen. Het geheel wordt niet alleen een collectie van boeken, maar vooral een collectie dynamische ruimtes voor een kleurrijke collectie Rotterdammers. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden en worden versterkt.

Aan alle zijden komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor 1.500 fietsen. Ook de buitenruimte van de Centrale Bibliotheek wordt opnieuw ingericht. Het ontwerpproces hiervoor is op dit moment nog niet afgerond en is daarom ook geen onderdeel van het voorlopig ontwerp.

Groene dakterrassen

Het nieuwe ontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Het hergebruiken van de betonconstructie voorkomt enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Daarnaast worden de energieprestaties van het gebouw verbeterd door een volledig vernieuwd en innovatief klimaatsysteem in combinatie met goed geïsoleerde gevels. De karakteristieke dakterrassen van het gebouw worden vergroot. Deels voor publiek gebruik, maar vooral om deze te vergroenen ten behoeve van de flora en biodiversiteit. En door regenwater op een slimme manier op te vangen, draagt de vernieuwing ook bij aan het verlagen van het hitte-eilandeffect in het hart van onze stad.

Tijdelijke huisvesting

Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek – najaar 2025 tot najaar 2028 – wordt de bibliotheek gehuisvest in het gemeentelijk kantoorpand aan de Librijesteeg 4. Voorafgaand wordt dit pand in een jaar tijd omgebouwd tot bibliotheek. Om bezoekersstromen te verbeteren wordt de entree vergroot en worden roltrappen geplaatst op de onderste verdiepingen, volgens ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp. Vervolgens wordt het gebouw volledig circulair ingericht naar ontwerp van TenBrasWestinga. Onder andere meubels en lampen uit de Centrale Bibliotheek krijgen een plek op de tijdelijke locatie. In het najaar van 2025 verhuist de bibliotheek met al haar functies naar de Librijesteeg en bevindt zich dan op ongeveer 200 meter loopafstand van de huidige locatie.

Informatiemarkt dinsdag 13 juni

Op dinsdag 13 juni is er in de Centrale Bibliotheek een informatiemarkt voor iedereen die geïnteresseerd is in het voorlopig ontwerp. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur en vindt plaats op de begane grond aan de rechterzijde van de hal bij de ‘Werkplaats Vernieuwing Centrale’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.