Genomineerden AM NAi Prijs bekend

Genomineerden AM NAi Prijs bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-08-2008

De jury van de AM NAi Prijs 2008 heeft uit 76 inzendingen een aantal gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect.

De genomineerden zijn: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company. In november wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit bureau wint een geldbedrag van 10.000 euro. Op de avond van de prijsuitreiking publiceert NAi uitgevers het boek `Facts & Forms’ waarin de genomineerde gebouwen uitgebreid belicht worden en de winnaar een prominente plaats krijgt.

Positief over toekomst
De juryleden waren onder de indruk van het niveau van alle inzendingen voor de AM NAi Prijs 2008. “Als de aangemelde gebouwen als maatstaf kunnen worden beschouwd, dan is er volgens de jury weinig reden om pessimistisch te zijn over de toekomst van de Nederlandse architectuur.”

“De jonge architectengeneratie bewijst te beschikken over vakbekwaamheid en over het vermogen om complexe opgaven tot een goed einde te brengen. Daarbij getuigen veel bouwwerken van een zichtbaar plezier in het ontwerpen,” zegt jurylid Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM).

De juryrapporten:
* Witbrant West in Tilburg van JMW: “Met hun glazen puien, zowel aan het balkon als aan de galerij, maken de woningen een gerieflijke indruk. Het neutrale grid biedt ruimte voor toekomstige veranderingen in indeling en gebruik. Dit draagt sterk bij aan de duurzaamheid van het complex.”

* Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock: “Het demontabele paviljoen voor het stadsstrand in het centrum van Rotterdam laat zien hoe met beperkte middelen een sterke blikvanger tot stand kan worden gebracht.”

* Villa Overgooi in Almere van Next Architects: “De manier waarop de architect erin is geslaagd om vanuit de gecompliceerde situatie van een collectief opdrachtgeverschap tot een zo overtuigend woongebouw te komen, verdient veel waardering.”

* Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company : “De architectuur van de woning in de Veluwse bossen is uitgesproken expressief, zonder meedogenloos te worden. Ook conceptueel en landschappelijk is het een overtuigend ontwerp.”

Zie ook de rubriek Prijsvragen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.