Genomineerden Dutch Daylight Award 2022 bekend

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Genomineerden Dutch Daylight Award 2022 bekend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-09-2022

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs die bijzondere daglicht architectuur onder de aandacht wil brengen. Onder meer als inspiratiebron voor toekomstige bouwprojecten. Dit jaar hebben 25 projecten zich ingeschreven waaruit de zevenkoppige jury zeven genomineerden heeft gekozen.

De tweejaarlijkse kwaliteitsprijs werd voor het eerst in 2008 uitgereikt aan een gebouw met bijzondere daglichtarchitectuur. Via deze weg wil de stichting inspiratie, kennis en kunde uitdragen voor toekomstige bouwprojecten, architecten en (licht)ontwerpers.

Sinds de eerste award in 2008 kent het twaalf waanzinnige winnaars, vier eervolle vermeldingen en vele fascinerende nominaties. De award beloont de betrokkenen voor de door hun getoonde daglichtambitie en inspireert anderen met bijzondere voorbeelden van uitmuntende daglicht-architectuur.

Genomineerden

De jury nomineert projecten in de categorie grote gebouwen (>1.000m2) en kleine gebouwen (<1.000m2). Naast eeuwige roem, ontvangen de winnaars ook een kunstwerk. Afgelopen 31 augustus heeft de zevenkoppige jury uit 29 inzendingen (waarvan 10 bij de kleinere en 19 bij de grotere gebouwen boven) bepaald welke projecten zijn genomineerd voor de shortlist van 2022. De lijst ziet er als volgt ui:

Kleiner dan 1.000 m²

Gelijk of groter dan 1.000 m²

Jury

In het editie 2022 van de Dutch Daylight Award worden de genomineerde projecten beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter Marcel Bilow, Professor aan de TU Delft. Marcel wordt hierin bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht binnen de jury. De jury werd op lichtgebied ondersteund door Mathijs Sommeijer; lichtontwerp bij Royal HaskoningDHV en Juliette Van Duijnhoven; assistent professor bij de Building Lighting Group, onderdeel van de TU Eindhoven.

Ook namen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2020 plaats in de jury: architect en Maarten van Bremen (Group A Architects) won in 2020 met de stationsrenovatie metro oostlijn de award in de categorie >1000 m². Sander Mirck (Mirck Architecture) won in 2020 de Daylight Award met zijn buitenhuis in de categorie <1000 m². De jury werd gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb).

Eind september gaat de jury elk genomineerd project op daglicht bezoek, omdat alleen op de locatie zelf het daglicht echt goed ervaren en beoordeeld kan worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.