Genomineerden Geurt Brinkgreve Bokaal bekend

Genomineerden Geurt Brinkgreve Bokaal bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-11-2008

Op 11 december vindt in de Zuiderkerk voor de derde keer de uitreiking van de Geurt Brinkgreve Bokaal plaats. Deze onderscheiding is in het leven geroepen door wethouder Herrema en wordt uitgereikt aan de opdrachtgever en de architect van het beste renovatie- of herontwikkelingsproject van 2007-2008. De jury, onder voorzitterschap van Eisse Kalk, heeft ‘in de geest van monumentenbeschermer Geurt Brinkgreve’ drie projecten genomineerd.

De genomineerde projecten

 • De voormalige Immanuelkerk aan de Kerkstraat 342 van opdrachtgever TTY Solutions met een ontwerp van Moes & de Meyere en Snoeks Architecten.
 • Het Smart Project Space, in het voormalige pathologisch anatomisch laboratorium in Oud West, van opdrachtgever SMART Estate met een ontwerp van architect Peter Sas.
 • De Kauwgomballenfabriek, gevestigd in het voormalige Maple Leaf complex aan de Spaklerweg, in opdracht van Lingotto Vastgoed met behulp van Jinx Architecten.
 • Een eervolle vermelding is er voor het Gerrit van der Veen College, van opdrachtgever stichting Amarantis, ontwerp en directievoering door architectenbureau J. Van Stigt.

  De Geurt Brinkgreve Bokaal
  De Geurt Brinkgreve Bokaal is een op voorstel van wethouder Herrema en door het college van Amsterdam ingestelde onderscheiding die de gemeente jaarlijks toekent aan het beste herontwikkelde of gerenoveerde (bestaande) gebouw van Amsterdam. Het moet gaan om een gebouw dat door hergebruik “teruggegeven” wordt aan de stad en de buurt, en het moet door de ingreep ook een meerwaarde of een impuls geven aan de buurt.

  Een bijzonder aandachtspunt van de jury is steeds: wat zou Geurt Brinkgreve hier zelf van hebben gevonden? Brinkgreve was een pionier op het terrein van herstel en hergebruik van oude gebouwen die dreigden te verkrotten of te worden gesloopt. Hij streed voor goede kwaliteit van gebouwen en gebieden in de stad en voor de leefbaarheid en sociale samenhang van Amsterdamse buurten.

  De criteria
  Er waren dit jaar 19 inzendingen waarvan 8 in de categorie woningen en 11 gebouwen met andere functies. De jury heeft 7 gebouwen geselecteerd en bezocht. Deze gebouwen werden getoetst aan de volgende criteria:

 • De creativiteit waarmee de transformatie is uitgevoerd (architectonisch, bouwtechnisch, programmatisch en qua inpassing in de buurt);
 • De maatschappelijke waarde en uitstraling van het hergebruikte gebouw voor de omgeving;
 • Het proces van totstandkoming (samenwerking, inbreng van nieuwe gebruikers en overleg met buurtbewoners; risico’s die de initiatiefnemers durven te nemen);
 • Duurzaamheid en aanpasbaarheid van het gebouw.
 • De jury
  De jury bestaat dit jaar uit Marloes van Haaren, architect en supervisor van de Gordel 20-40 en de 19e eeuwse wijken; Emile Spek, directeur projectontwikkeling Ymere (en winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal in 2007 met de Timorschool in stadsdeel Zeeburg); juryvoorzitter is Eisse Kalk, directeur van stichting Agora Europa en coördinator van de campagne Nieuw Leven voor Oude Gebouwen.
  De uitreiking vindt plaats op 11 december in de Zuiderkerk, in combinatie met de Zuiderkerkprijs voor het beste woningbouwproject.

  Bron: Gemeente Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.