Genomineerden Heuvelinkprijs

Genomineerden Heuvelinkprijs

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-04-2016

Voor de Heuvelinkprijs, dé tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw zijn 7 projecten genomineerd. Tot en met 1 mei kan iedereen op zijn of haar favoriete project stemmen. De prijzen worden op donderdag 28 mei uitgereikt tijdens de Nacht van de Architectuur.

De Heuvelinkprijs bestaat uit een onderscheiding door een vakjury en een publieksprijs. De prijs is in de jaren negentig in het leven geroepen door de gemeente Arnhem en dagblad De Gelderlander om aandacht voor lokale architectuur te stimuleren.

De genomineerden voor 2016 zijn:
Arnhem Centraal OV-Terminal
Architect: UNStudio
Negentien jaar na de eerste schetsen is in november 2015 het spectaculaire sluitstuk van Station Arnhem opgeleverd: de OV-Terminal. Dit iconische gebouw vormt de schakel tussen verschillende vervoerstromen en de nieuwe entree tot de stad. UNStudio heeft Arnhem hiermee internationaal op de kaart gezet.

Brasserie De Boerderij
Architect: NEXIT Architecten
In Arnhems monumentale stadspark Sonsbeek is naast de eveneens monumentale uitspanning De Boerderij een uitbreiding gerealiseerd. Deze is ontworpen als een semi-vrijstaande ‘kapschuur’ van glas om zoveel mogelijk verbinding te maken met het terras en de parkomgeving.

Blauwe Weide
Architect: 01-10 Architecten
Het naoorlogse Presikhaaf is de afgelopen jaren grondig op de schop gegaan. Zo is ook de bebouwing van Presikhaaf I vervangen door een nieuwe woonwijk met appartementen en grondgebonden woningen in de ‘oude’ stempelstructuur. Daarbij is veel aandacht uitgegaan naar de kwaliteit en samenhang van de openbare ruimte.

MFC Omnibus
Architect: Studio HH
Multifunctioneel Centrum Omnibus vormt het hart van het nieuwe centrum van Schuytgraaf. Het is in recordtijd (LEAN) gebouwd en biedt onder meer onderdak aan drie basisscholen, een sporthal en kinderopvang. Bovendien is het ontwerp ‘open ended’ en flexibel om in te kunnen spelen op de toekomstige ontwikkelingen en behoeften in de wijk.

Pathé Arnhem
Architect: Powerhouse Company
De nieuwbouw van Pathé, die negen filmzalen en een aantal horecazaken herbergt, is onderdeel van het masterplan van UNStudio. De gevel is gebaseerd op veelvoorkomende baksteentinten in de historische binnenstad, het aluminium verwijst naar het station. Zo vormt deze megabioscoop een opvallende schakel tussen beiden.

Sint Martenshof
Architect: NEXIT Architecten
In de oude wijk Sint Marten zijn veertig verkrotte boven- en benedenwoningen gered van de sloophamer en getransformeerd tot 20 stadswoningen. Dit voorbeeld van collectief-particulier opdrachtgeverschap is vorig jaar door de jury van de Willem Diehlprijs genomineerd voor de Heuvelinkprijs 2016.

De Transformatie
Architect: K3 architectuur en Han van Zwieten
De nieuwbouw van ‘De Transformatie’ maakt deel uit van het voormalige P.G.E.M. complex. De twee robuuste, nieuwe appartementenblokken vormen een eenheid en sluiten aan op het monumentale deel. De renovatie van de oudbouw won vorig jaar de Willem Diehlprijs, de Arnhemse architectuurprijs voor restauratie, renovatie en herbestemming.

Vakjury

De vakjury bestaande uit Ira Koers (bureau Ira Koers), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal, hoofdredacteur van A10 new European Architecture) en Joost Vos (Benthem Crouwel Architects) zullen een winnaar kiezen. De genomineerden dingen tevens mee naar de publieksprijs. Tot en met 1 mei kan iedereen op zijn of haar favoriete project stemmen via www.casa-arnhem.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.