Geperforeerde gevel ventileert parkeerdek

Nieuws

Geperforeerde gevel ventileert parkeerdek

Door: Petra Starink | 10-03-2021

Aan de Pieter Braaijweg langs de ring van Amsterdam heeft KOW Architecten voor schilder -en-onderhoudsbedrijf Fred Noom & Zn een nieuw flexibel bedrijfsgebouw ontworpen van twee verdiepingen. De gevel uitgevoerd in geperforeerd staal ventileert het parkeerdek op de 1e verdieping.

“Het was een lastige maar leuke puzzel” zegt Sebastiaan Jansen architect en partner bij KOW. De vraag was simpel: maximaal open maar ook parkeerplaatsen huisvesten op eigen terrein. We hebben onszelf uitgedaagd om nét even anders na te denken bij deze opgave. Door het anders stapelen van functies ontstond maximale transparantie en openheid op maaiveld. Hierdoor is het parkeren en de opslag naar de 1e verdieping verhuisd. Middels een hellingbaan komen de auto’s op een afgeschermd parkeerdek. Op de tweede verdieping is kantoorruimte gerealiseerd rondom een dakterras met uitzicht over de naastgelegen haven en de Amsterdam Arena.

Aluminium gevel

De bedrijfs- en kantoorruimte zijn zo open mogelijk gelaten. Oververhitting wordt tegen gegaan door de verstijvingsribben van de aluminium gevel naar buiten te brengen. De gevel creëert door neggewerking een ideale zoninstralingshoek.

Gevel ventileert het parkeerdek

De architectuur straalt kracht en eenvoud uit, met open- en gesloten vlakken. Door de gevel van middelste laag uit te voeren in geperforeerd staal krijgt het gebouw steeds een nieuwe aanblik. ‘s Nachts fungeert het als een lantaarn met honderden gaatjes, overdag ventileert de gevel het parkeerdek.

Toekomstbestendige draagstructuur

In de stapeling is rekening gehouden met een maximaal te benutten dakoppervlak. De luchtbehandeling en installatiekasten zijn op de 1e verdieping geplaatst. Hierdoor ontstaat meer dakoppervlak om PV op te leggen. Er wordt gebruik gemaakt van een aardwarmtepomp. Met de restwarmte wordt de parkeerlaag verwarmd. De draagstructuur is toekomstbestendig en zo opgezet dat er een aanpasbare plattegrond gerealiseerd kan worden.

Projectgegevens

Locatie: Pieter Braaijweg, Amsterdam
Opdrachtgever: Schilder- en onderhoudsbedrijf Fred Noom & Zn
Ontwerp: KOW Architecten
Programma: Bedrijfsruimte 1.300 m2, kantoorruimte 570 m2 bvo, 11 parkeerplaatsen op dek 1e verdieping
Hoofdaannemer: Bebouw Midreth
Gevelbouwer: Metadecor
Adviseurs constructie: Aveco de Bondt
Brandveiligheid: DLVD advies
Bouwfysica: EPOS
Projectmanagement: Vos de Boer & partners
Status: Opgeleverd juli 2020
Foto’s: Bas Gijselhart BASEPHOTOGRAPHY

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.