German Design Award voor Golvende Brug

Nieuws

German Design Award voor Golvende Brug

Door: Petra Starink | 11-02-2019

De golvende brug in Beukenhorst Zuid, een ontwerp van BALJON landschapsarchitecten heeft in de categorie Stedelijke ruimte en infrastructuur een German Design Award gewonnen. De prijs is 8 februari uitgereikt. Een opmerkelijk aspect van de brug is de zacht glooiende vorm en het geperforeerde boom patroon in de leuning.

Patroon van boomtakken

De Golvende Brug vormt de directe verbinding tussen het station van Hoofddorp en het kantorenpark Beukenhorst Zuid. Komend vanaf het station maakt de brug twee routes mogelijk en heeft daarom een uitwaaierende vorm. De twee gebogen lijnen in het platte vlak worden door verticale bewegingen versterkt. Het afbuigen voor de fietsers wordt benadrukt door een lichte bolling, terwijl een holling de voetgangers dichter bij het water brengt. Op de balustrade van roestvast staal is met perforaties een patroon van boomtakken zichtbaar: een poëtische verwijzing naar het karakteristieke beeld van de bomen langs de Geniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) die zich aftekenen tegen de polderlucht. Overdag is het patroon afleesbaar door de zwarte gaatjes die contrasteren met het zilvergrijze staal, terwijl ’s avonds ledverlichting van binnenuit zorgt voor een inversie van het beeld: een feeërieke aanblik.

De brug werd al eerder genomineerd voor de World Architecture News Award, voor de Nationale Staalprijs, en een eervolle vermelding bij de International Lamp Lighting Award.

Fotografie: Albert Brunsting, BALJON landschapsarchitecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.