Gevarieerd metselwerk Fruitbuurt Utrecht

Nieuws

Gevarieerd metselwerk Fruitbuurt Utrecht

Door: Petra Starink | 26-06-2018

In het Utrechtse Ondiep, een typische vooroorlogse volkswijk ligt Fruitbuurt-Noord, een buurt die gefaseerd wordt opgeknapt, deels door renovatie, deels met nieuwbouw. LEVS architecten heeft voor de twee nieuwbouwplandelen I en III een samenhangend ontwerp gemaakt met in totaal 200 woningen, waarvan 64 appartementen.

Stedenbouwkundige en architectonische samenhang

De stedenbouwkundige en architectonische samenhang tussen beide deelgebieden is groot. Beide voegen ze zich binnen de bestaande karakteristieken van de wijk met samenhangende gevels langs de straten als uitgangspunt van het ontwerp. De materialisering van de projecten past bij het tuindorp karakter en is robuust gedetailleerd. Kenmerkend is de horizontale geleding door staand en liggend metselwerk. Deze banden verbinden de verschillende planonderdelen. Er is veel aandacht besteed aan hoeken, ingangen, de overgang openbaar-privé, tuinmuren en een zorgvuldige ambachtelijke detaillering.

Metselwerk Fruitbuurt

De twee appartementengebouwen sluiten met de architectuur aan op de al gerealiseerde nieuwbouw en vormen de nieuwe begeleiding van de doorgaande hoofdweg. Ze hebben uitkragende gemetselde balkons, glazen hoekramen en witte bloemkozijnen als accenten. De bebouwing in de straten erachter wordt gekenmerkt door een kleine schaal die aansluiting zoekt bij de huidige bebouwing en het dorpse karakter van deze straten. Twee lagen met kap is hier leidend waarbij de lengte van de blokken wordt onderbroken doordat metselwerk naar boven dan wel pannen naar beneden worden doorgetrokken.

Projectgegevens

136 grondgebonden woningen, 64 appartementen
Fruitbuurt Noord deelgebied I | Bloom
Opdrachtgever: Mitros
Aannemer: Van Wijnen
Belegger: MN

Fruitbuurt Noord deelgebied III | Bloesemhof
Opdrachtgever: Mitros (huur)
Aannemer: BAM Wonen
Ontwikkelaar koop: Zondag OntwikkelingOplevering: 2017
Beeld: LEVS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.