GEVEL 2022 wil een nieuwe beursbeleving neerzetten

Evenementen, Nieuws

GEVEL 2022 wil een nieuwe beursbeleving neerzetten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-05-2022

Van 31 mei tot en met 2 juni 2022 vindt de vakbeurs GEVEL 2022 plaats, voor de eerste keer in de Jaarbeurs te Utrecht. “We steken er veel energie in om deze beurs een andere beleving te geven dan de gemiddelde bouwbeurs”, vertelt programmamanager Caroline Kruit. Hoe? Met ‘Inception’ als thema, drie vooraanstaande architectenbureaus die sessies organiseren en een hoop exposities.

“We willen van GEVEL 2022 een beurs 2.0 maken”, aldus Kruit. “Een evenement dat drukke mensen na deze coronapandemie een goede reden geeft om zichzelf even in een andere wereld te bewegen en zich te laven aan de ontwikkelingen in hun vakgebied.”

Wat dat betekent, beleef je al bij binnenkomst van de beurs, bij de Projecten Expo – een park met mock-ups van gevelelementen op ware grootte, met hoge bomen en schijnwerpers ertussen. In dit park vind je een variëteit aan gevelmaterialen: van een groene gevel en een solar-gevel tot een enorm prefab-modulair gevelelement met metselwerk.

Thema

Overkoepelend thema van de beurs is ‘Inception’. “Bekijk de wereld eens binnenstebuiten of ondersteboven”, staat er op de website. Of: “Je begint met een klein idee en kijkt hoe groot de impact kan zijn”, zoals Kruit het thema uitlegt. Ze verwijst daarbij naar de huidige ontwikkelingen in de bouw. “Ze zeggen wel eens dat de bouw een containerschip is dat bijna niet bij te sturen valt. Maar tijdens de coronapandemie is circulariteit veel concreter geworden, is de houtbranche geëxplodeerd en is de bouw nog sterker aan het digitaliseren geslagen. Als ik kijk naar wat er de afgelopen 2,5 jaar is gebeurd, dan geeft dat hoop voor de toekomst.” Al dit soort ontwikkelingen komen tijdens de beurs aan bod in de programmering, de exposities en uiteraard de stands van exposanten.

Theaters

Ook de drie architectenbureaus, die zich als ambassadeurs aan GEVEL hebben verbonden, gaan aan de slag met het thema: UNStudio, Toko Fuze en Vakwerk Architecten. “Zij hebben het thema heel goed opgepakt en doorvertaald naar hun eigen praktijk”, vertelt Kruit. “Tijdens hun sessies in de GEVEL Arena bespreken zij wat er in hun branche allemaal speelt.” De vakbeurs herbergt daarnaast ook een Innovatietheater waar korte kennisgerichte sessies plaatsvinden, verzorgd door aanwezige exposanten, universiteiten als TU Delft en diverse brancheverenigingen.

Exposities

In de exposities ligt de nadruk op innovaties. Zo laten UNStudio, AGC en Solar Visuals in hun expositie ‘Inception Solar’ zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van fotovoltaïsche gevelelementen, en kleur en print. Kruit: “Je kunt witte solar-panelen maken, maar ook met alle denkbare prints. Dat gaan ze laten zien, en ook wat de opbrengst is van die panelen.”

Het Betonhuis laat modellen van experimenteel beton zien en DAPh (Dutch Architectural Photographers) maakt met een expositie nieuwe bouwtechnieken als 3D-printen inzichtelijk. De faculteit Architectuur van de TU Delft plaatst de resultaten van hun mobiele laboratorium Bucky Lab, waar studenten mock-ups en bewegende modellen van hun ontwerpen tonen. En zo zijn er nog meer exposities.

Jongeren

De vakbeurs is gericht op architecten, bouwkundigen en opdrachtgevers, maar ook bedoeld voor aannemers en gevelbouwers. Er is nog een doelgroep: jongeren. “We willen graag studenten zien die kennis willen opdoen over hoe je gevels ontwerpt en maakt”, besluit Kruit. “Dat zijn tenslotte de beursbezoekers en gevelontwerpers van de toekomst.”

Registreer je gratis voor GEVEL 2022

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.