Gevel-Lab geopend

Gevel-Lab geopend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-07-2010

Hoger, verder, sneller: om de kwaliteit te handhaven bij complexe bouwontwikkelingen waarbij er een sterke tijdsdruk is en de kosten omlaag moeten, is onlangs het Competentie Centrum voor Integrale Geveltechnieken in Großbeeren (Berlijn) geopend. Naast het ‘gezicht’ van een gebouw, heeft de gevel ook een functie in de bescherming tegen klimatologische omstandigheden en bij de verlichting en de klimaatbeheersing. Om de technologische vooruitgang en de banden tussen ontwerp, planning en bouw te optimaliseren, is specialistisch onderzoek onontbeerlijk.

Priedemann Fassadenberatung ziet grote mogelijkheden in de combinatie van gespecialiseerde technische kennis en elektronische verwerking van gegevens. Het belangrijkste onderwerp op het gevel-Lab is ‘Intelligente Facade Engineering’ (IFE), een virtueel, geïntegreerde procedure voor de geoptimaliseerde planning, de bouw en het beheer van de gevelconstructie volgens de methode van ‘Building Information Modelling (BIM)’.

Alle van toepassing zijnde informatie wordt opgeslagen in een digitale database waarmee een virtueel, component-georiënteerd 3D gevelmodel kan worden ontworpen. Deze bevat niet alleen de geometrie van de afzonderlijke componenten, maar ook feitelijke gegevens, zoals kosten, uitgaven voor primaire energie en de capaciteit doelen. Het parametrische model dient om gegevens voor de bouw en planning van de werkzaamheden te genereren, voor het materiaal inkoopprocesl tot aan de controle van CNC productie machines. Op deze manier kunnen prototypes en 1:1 gevelmonsters (mock-ups) worden gemaakt.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.