Gevel van aluminium panelen

Nieuws

Gevel van aluminium panelen

Door: Petra Starink | 13-06-2017

Architectenbureau BFAS heeft in de Kalanderstraat in Enschede een opvallende gevel voor een winkelpand ontworpen. Voor dit project heeft de architect in samenwerking met MetaDecor 2 verschillende typen gevelpanelen ontwikkeld.

Patroon met ellipsvormige gaten

Een flexibele en karaktervolle invulling voor de stad was de opgave voor het winkelpand. BFAS heeft een complex ontworpen dat als één geheel kan worden opgevat en dat zich tegelijkertijd gevarieerd manifesteert. In het ontwerp is rekening gehouden met de schaal van de binnenstad door de gevels op te delen in duidelijk afleesbare eenheden. Ze zijn te herkennen aan de grote kaders van Portugees natuursteen die afwisselend zijn ingevuld met goudkleurige geanodiseerde aluminium panelen en hoge glazen puien. Doordat de verschillende segmenten in hoogte, vorm en materiaalgebruik sterk met elkaar verwant zijn, kan de nieuwe invulling behalve als een verzameling winkel-units ook als één complex worden gezien. Vandaar ook dat op de belangrijkste hoek de gevel is voorzien van een opvallend patroon met ellipsvormige gaten. Onder deze scherpe hoek is een zeven meter hoge gebogen glazen gevel een antwoord op de afgeronde hoek van het pand dat er tegenover ligt.

Lichtschakeringen

Voor het project zijn twee verschillende typen gevelpanelen speciaal ontwikkeld in samenwerking met MetaDecor. Op de hoek zijn MD Designperforatie panelen gebruikt, waarbij de gaten zijn uitgesneden uit zes centimeter dikke cassettes. De diepte van de perforatie zorgt voor verschillende lichtschakeringen. De dikte van de panelen wordt mogelijk gemaakt doordat deze steeds zijn opgebouwd uit drie segmenten die aan elkaar zijn gekoppeld. In deze samenstelling zijn versterkingen toegevoegd, hierdoor heeft het paneel ook een constructieve functie. Hierdoor is geen extra hulpconstructie nodig en ziet de gevel er van binnen en buiten hetzelfde uit. Tussen de gevel en het glas is ruimte voorzien, waardoor onderhoud mogelijk is.

Bloemvorm

Voor de lamellen in de kaders is MD Formatura toegepast, waarbij de panelen volgens een herhalend patroon zijn ingesneden. Het patroon is zo gemaakt dat er een bloemvorm in te zien is. Door afstand te houden tussen de ‘bloemen’ en deze een bepaalde omzetting te geven, ontstaan er tussen de bloemen een soort kubussen. De bloemen zijn door de ontstane diepte beter zichtbaar. Daarbij zorgt het patroon ervoor dat het paneel stabiliteit behoud.

Aluminium panelen

Op twee verschillende manieren is een 3D-effect bereikt dat zich door de veranderende lichtinval in de loop van de dag steeds anders manifesteert. De aluminium panelen zijn volgens het MD Resto bevestigingssysteem aan het pand bevestigd. Bij deze bevestigingstechniek worden de panelen blind bevestigd aan de achter constructie.

Fotografie: BFAS

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.