Gevel van gebroken stoeptegels

Gevel van gebroken stoeptegels

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-02-2015

Zecc architecten heeft in opdracht van de gemeente Utrecht een ontwerp gemaakt voor de gevel van het NH hotel. Met hergebruikte stoeptegels is een levendige wand ontstaan van 70 meter lang.

Het verwijderen van de parkeergarage naast het NH hotel zorgde voor een sloopwond. Het startpunt van Zecc was een rafelig silhouet van verschillende bouwdelen die na de sloop van de parkeergarage zichtbaar werd. Aan de hand van een lang horizontaal gebaar heeft Zecc architecten weer rust in de gevel gebracht. Ter hoogte van de Kiss& Ride is een lange houten bank in de stoeptegel geïntegreerd.

Hergebruikte gebroken stoeptegels

De muur is opgebouwd uit hergebruikte gebroken stoeptegels en in verschillende patronen in de muur verwerkt door bouwbedrijf van den Engel. De gevel heeft een stoere uitstraling. Naast het uiterlijk van de stenen muur draagt het ruwe oppervlak ook bij tegen het aanplakken van reclame uitingen en wordt graffiti voorkomen. Aan de rechterzijde van de muur is ruimte gereserveerd waar het logo van NH hotels komt. Deze markeert de entreezijde van het hotel gezien vanaf de uitgang van het Centraal station.

Plaatmateriaal in natuursteenpatroon

Om de gevoelsmatige hoogte van de muur niet te groot te laten zijn, is er voor een ander materiaal gekozen vanaf 4 meter hoogte. Dit plaatmateriaal wordt ook gebruikt om het vluchttrappenhuis aan de linkerzijde van de wand te bekleden en verdekt de installaties op het dak van het hotel. Het plaatmateriaal is in een natuursteenpatroon aangebracht, en geeft hiermee een knipoog naar de materialisering van het plein.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Architect: Zecc architecten

Projectteam Zecc: Steven Nobel, Marnix van der Meer

Aannemer: Bouwbedrijf van den Engel

Periode: 2012-2014

Beeld: Zecc architecten, Bouwbedrijf van den Engel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
3 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.