Gevelsteen is trendartikel

Gevelsteen is trendartikel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2008

“De rol van de baksteen is jaren onderschat”, zegt Guido Goethals van VG Architekten uit Sas van Gent. “De steen moest altijd zo min mogelijk kosten. Een baksteen was een baksteen, hoe hij eruit zag deed er niet zoveel toe. Gelukkig beginnen de bouwers van nu te beseffen dat een mooie steen een belangrijke meerwaarde geeft aan een gebouw.”

Buitenleven
Goethals roept al jaren dat het prijsverschil tussen dure en goedkope gevelstenen marginaal is. “Wat is 300 euro op een huis van 2,5 ton?” Het is vooral de aandacht voor het buitenleven waaraan het enthousiasme voor de baksteen te danken is. De trends binnenshuis lopen door naar buiten, zodat een echte stijleenheid ontstaat.

Goethals: “Er bestaat veel belangstelling voor de jaren dertig, daar hoort een rode gevelsteen bij. Mensen hebben ook weer aandacht voor de details waarmee een steen staat of valt. Er is nu veel vraag naar ambachtelijk voegwerk en bijzondere metselverbanden.”

Trendgevoelig
Ook volgens Bas Coppens vindt er een herontdekking plaats van de baksteen. Als acquisiteur van gevelstenen bij Imabo Logus in Bergen op Zoom helpt Coppens architecten en aannemers bij het uitzoeken van een gevelsteen.

“De baksteen is zeker trendgevoelig, maar de mode verschuift heel geleidelijk. Tien jaar geleden domineerden witte en gele stenen het straatbeeld in nieuwbouwwijken. Nu zijn roodtinten populair.”

Mix in kleur en maat
Een goede manier om op te vallen ontstaat door een mix van verschillende gevelstenen. Coppens: “In één gebouw worden tegenwoordig soms vijf verschillende kleuren toegepast, dat geeft een heel genuanceerd beeld. Wat ook weer terugkomt zijn de afwijkende maten.”

Nieuwbouwwijken worden niet meer standaard uit dezelfde steen opgetrokken. “Dankzij het consumentgericht bouwen kunnen kopers hun eigen steen uitzoeken, daardoor ontstaat een gevarieerd straatbeeld.”

Themacollecties
Dankzij het nieuwe enthousiasme voor de baksteen is ook een rijk palet aan mogelijkheden ontstaan. De keuze voor een gevelsteen is voor veel bouwers daarom een moeilijke opgave. Fabrikanten proberen die keuze te vereenvoudigen door hun assortiment als samenhangende themacollecties of stijlgroepen te presenteren. Bijna zoals dat ook in de mode gebeurt.

Standaard is er in de baksteenindustrie sprake van drie hoofdtypen: vormbak, handvorm en strengpers. Mensen die houden van een landelijke stijl voelen zich vooral aangetrokken tot de handgevormde steen. Strengpers-stenen geven de gevel juist een strakke uitstraling. Dat betekent voor de baksteen een dubbele overwinning: zowel de modernist als de liefhebbers van de oude bouwstijl blijft hij bekoren.

Bron: BN De Stem.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.