Glasmuseum MusVerre versierd met blauwe steen

Glasmuseum MusVerre versierd met blauwe steen

Nieuws
Door: Petra Starink | 01-08-2016

Op 1 oktober wordt in Sars-Poteries in Frankrijk het glasmuseum MusVerre geopend. Het ontwerp is van architect Raphaël Voinchet en het bureau W-Architectures. Dit nieuwe met blauwe steen versierde museum van 4000 m² toont een geheel van meer dan 3000 werken in glas, een samenspel van plaatselijke productie uit de negentiende eeuw en hedendaagse werken. Alle gevels en het dak zijn met blauwe steen uit de streek Henegouwen bedekt die met het licht spelen en een volkomen nieuwe diepte aan de buitenkant geven.

Strakke architectuur in landschap

Het MusVerre is uitgedacht om in het natuurlijke landschap op te gaan en tegelijkertijd ermee te spelen. Naar het oosten is het steeds meer geopend, gericht op een landschap waar geen hoge beplanting of gebouwen staan. Het park en het omliggende gebied lijken een verlenging van het museum. Door de oriëntatie van het gebouw en ramen krijgen de bezoekers een gevoel van sereniteit.

Bousillés (850 stuks) zijn creaties die de glaswerkers uit de negentiende eeuw voor hun plezier gemaakt hebben. Het zijn dagelijkse voorwerpen, fantasievolle, levendige meesterwerken die de vakkennis en uitzonderlijke technieken van de arbeiders weerspiegelen. Het zijn uitingen van hun creativiteit en verbeelding, spelend met kleuren en vormen.

Het museum voert sinds het Symposium van 1982 en de eerste schenkingen van kunstenaars een actief beleid van acquisitie van hedendaagse glaskunst. De werken van het museum van Sars-Poteries, van figuratieve tot abstracte kunst, uit de jaren ‘80 tot op heden, zijn unieke voorwerpen met glas, gemaakt door kunstenaars uit Japan, de Verenigde Staten, Australië en Europa. Het is vandaag de dag de belangrijkste Franse openbare glascollectie (750 werken).

Kijk voor meer informatie op de website van het glasmuseum Musverre

Bron en beeld: Heymann, Renoult.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.