Glazen expositiekas voor Huis Doorn

Nieuws

Glazen expositiekas voor Huis Doorn

Door: Petra Starink | 01-09-2014

Op 4 september opent prinses Beatrix een nieuw tentoonstellingspaviljoen op het landgoed van Huis Doorn. De voormalige garage van de Duitse  Keizer Wilhelm II is verbouwd en uitgebreid met een glazen uitbouw.

Aansluiting op vormgeving bestaande garage

In de historische garage is de vaste tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ gewijd aan het  neutrale Nederland. In de uitbouw zullen wisselende presentaties worden gemaakt over de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor het moderne Nederland en Europa. Het bedrijf Smiemans Projecten uit Kwintsheul is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw  van de expositiekas. Met de kas vonden zij aansluiting op de vormgeving van de bestaande garage en met het mausoleum waar de Duitse Keizer begraven ligt. Met de bouw is de oude situatie hersteld.

Isolerende schil

Tegen de achterzijde van de bestaande garage, een rijksmonument, was in het verleden al een kas gebouwd. Het uitgangspunt van het nieuw te bouwen tentoonstellingspaviljoen was om daar iets mee te doen. Er werd een architectonische ontwerp gepresenteerd, die refereerde aan een kas. Uiteindelijk werd besloten om een hele nieuwe kas te bouwen. Dit ook vanuit financieel oogpunt. Een voorwaarde was wel om de dakhelling overeen te laten komen met die van de bestaande garage. Jan de Leeuw van Smiemans Projecten ontwierp de kas, voorzien van een isolerende schil. Om te voorkomen dat er te veel zonlicht in de kas komt is er gekozen om in het dak opaal gekleurde polycarbonaat platen toe te passen. De kas is met twee korte corridors verbonden met de bestaande garage.

Kijk hier voor meer informatie en de openingstijden van Huis Doorn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.