Glazen huis nog fier overeind

Glazen huis nog fier overeind

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-08-2009

Het glazen huis dat in 2001 in Leerdam werd gerealiseerd, is nog niet ten prooi gevallen aan de slopershamer. De eigenaren hebben wel al een sloopvergunning, maar hebben ook nog een procedure lopen tegen woningcorporatie Kleurrijk Wonen. Zij eisen daarin schadevergoeding voor een aantal dingen die de corporatie als opdrachtgever van de bouw niet goed zou hebben afgehandeld. Ongetwijfeld zal de economische crisis ook een rol spelen bij het feit dat de woning nog niet gesloopt is. Deze zou plaats moeten maken voor drie nieuwe woningen.

Wanden van gelamineerd glas
Kleurrijk Wonen – voorheen CWL Leerdam – liet de woning destijds ter ere van een jubileum bouwen als cadeau voor glasstad Leerdam. De woning is ontworpen door Kruunenberg-Van der Erve Architecten. Zij gebruikten glas op een heel bijzondere wijze door wanden te maken van gelamineerd glas. Het glas is daarbij echter niet in de normale richting geplaatst, maar overdwars. De gevel en de binnenwanden worden daardoor gevormd door de zijkanten van de ruiten. Volgens de eigenaar vertoont de woning echter gebreken, onder andere door algengroei tussen de ruiten.

Sloop
Gerard Kruunenberg volgt de ontwikkelingen rond de woning nauwelijks meer. Hij heeft zich neergelegd bij de sloop. Dat geldt in feite ook voor Kleurrijk Wonen. De procedure van de eigenaar tegen Kleurrijk Wonen zal nog wel even duren, maar de corporatie heeft zich nooit tegen de sloop verzet. ‘Het gaat ons natuurlijk wel aan het hart. We hebben destijds ons uiterste best gedaan om deze woning tot stand te doen komen. Maar het is nu particulier eigendom en daarmee is het niet meer aan ons om ons daar mee te bemoeien’, zegt directeur Tjapko van Dalen.

Architctuur.nl plaatste eerder: Leerdam sloopt Glazen Huis

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.