Glazen panelen vervangen zonnecellen in gevel

Glazen panelen vervangen zonnecellen in gevel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-07-2008

Er is een nieuw soort glazen paneel ontwikkeld dat doorzichtig is en tegelijk fungeert als zonnepaneel. Het zonlicht op het vlakke raam wordt verzameld in de randen waar zonnecellen het omzetten in energie.

Als deze technologie verder ontwikkeld en betaalbaar wordt, kan glas geplaatst worden, in plaats van panelen op het dak.

Wetenschappers van het Amerikaanse Massachusetts Institute (MIT) of Technology hebben de techniek ontwikkeld. De Britse krant The Independent brengt de details.

Zonneconcentrator
Een ‘zonneconcentrator’, zo noemen de wetenschappers van het MIT hun uitvinding. De techniek biedt de mogelijkheid dat normaal uitziende vensters met enkele structurele aanpassingen elektriciteit kunnen opwekken. Enkel de randen van het glas worden bekleed met zonnecellen. Dankzij een speciale coating wordt het zonlicht doorheen het glas op de randen geprojecteerd en geconcentreerd.

De speciale coating is een laagje organische moleculen. Dat laage moleculen neemt licht op via een breed spectrum van golflengtes en stuurt die golven via het venster naar de rand waar de zonnecellen zijn aangebracht.

Prijs
De energie-efficiëntie van dit systeem zou een stuk hoger zijn dan bij klassieke zonnepalen. Bijkomend voordeel is dat de stand van de zon nauwelijks invloed heeft op het rendement. Over de eventuele prijs van dergelijke ramen, is nog niets gezegd. Het mag duidelijk wezen dat het hier nog om technologie in een experimentele fase gaat.

Bron: De Gazet van Antwerpen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.