Glazen terminal siert hoofdkantoor KPN Wilhelminapier

Nieuws

Glazen terminal siert hoofdkantoor KPN Wilhelminapier

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2018

V8 Architects heeft het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van het hoofdkantoor van KPN aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Met de renovatie van de toren en nieuwe plint versterkt het gebouw op fundamentele wijze de entree van de Wilhelminapier. De uitbreiding is als een publiek toegankelijke glazen ‘terminal’ ontworpen, waarmee de toren transparant verankerd is.

De gevel flirt met de bestaande pyloon, het glas plooit en kromt om de pyloon en volgt de schuinstand van het element. De stalen constructie en het monoliet afgewerkte beton in de ruwbouw zijn tegelijk afbouwelementen die de robuuste uitstraling van de uitbreiding versterken. Om het gebruik van staal te benadrukken heeft V8 de beeldbepalende kolommen uit staalplaten laten samenstellen. De zichtbare lasnaden en afwijkende opbouw van de kolommen zorgen ervoor dat ook van dichtbij het ietwat ruige karakter van een gebouw in een voormalig havengebied te ervaren is.

Architect Renzo Piano

Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van het gebouw. Het ontwerp is positief door hem ontvangen. De nieuwe plint zorgt voor de nog ontbrekende, uitnodigende entree van de Wilhelminapier. Wat 18 jaar geleden bedacht is, is nu afgemaakt.

Interieur met Europees eiken

In het gebouw is alle comfort en techniek geschikt gemaakt aan de eisen die daaraan worden gesteld. Het interieurconcept dat V8 heeft voorgesteld richt zich op het nieuwe werken en ontmoeten. Daarbinnen heeft V8 bepaalde specials ontworpen; de centrale ontvangstbalie en de bibliotheek, volledig gematerialiseerd in Europees eiken. Ook het ontwerp van de verlichtingsarmaturen is een ontwerp van V8. De realisatie van het project heeft een jaar in beslag genomen.

Duurzame eigenschappen

Met het besluit van KPN voor een nieuw meerjarig verblijf en het ambitieuze uitbreidingsplan van gebouweigenaar RealIS, is verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een duurzame transitie van de bestaande voorraad aan kantoorgebouwen in Nederland.

Buitengevel met LED pixels

De uitbreiding is flexibel ontworpen om makkelijk in te kunnen spelen op veranderende wensen en eisen in de toekomst. De buitengevel heeft energiezuinige, dimbare en full color LED pixels. Voor de gevel van de plint is overal speciaal triple glas gebruikt dat zorgt voor een energiezuinig gebouw. Het gebouw is beloond met een BREEAM In Use ‘Very Good’ certificaat voor oplevering.

Projectgegevens
Locatie: Wilhelminakade 123, Rotterdam
Opdrachtgever: Real I.S. AG / KPN Nederland
Architect: V8 Architects
Technisch projectmanagement: Savills
Adviseur constructie: Royal Haskoning DHV
Adviseur installatie: Deerns
Adviseur akoestiek en bouwfysica: DGMR
Adviseur brandveiligheid: DGMR
Aannemer: Dura Vermeer
Bruto vloeroppervlakte: Uitbreiding en renovatie 25.490 m2
Programma: Kantoor, winkel, auditorium, restaurant
Ontwerp: 2016
Realisatie: 2018
Fotografie: Jeroen Musch, Ossip van Duivenbode

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.