Glazen toren heeft voorkeur

Glazen toren heeft voorkeur

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-06-2009

Op de Grote Markt in Bergen op Zoom komt een dertig meter hoge, grotendeels glazen toren. Het gaat om de moderne uitvoering van een belfort, op dezelfde plek waar er ooit waarschijnlijk één stond. De projectontwikelaar en verantwoordelijke wethouder kiezen voor dit ontwerp van de Italiaanse architect Adolfo Natalini.

Projectontwikkelaar Van Dam Invest was aanvankelijk voorstander van een historisch ogend ontwerp van de Bergse restauratie-architect Jan Weijts (zie foto). Daar konden de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de plaatselijke welstandscommissie echter niet mee leven.

Richtlijn
De beide adviesorganen hebben grote invloed: de Grote Markt geldt als beschermd stadsgezicht. Hun taak is te zorgen dat daar niet-passende elementen uit worden geweerd. “Daarom kiezen wij voor het ontwerp van Natalini, dat rijksdienst en welstand wél helemaal zien zitten”, zegt woordvoerder Peter Engelvaart van Van Dam. “Wij zitten niet te wachten op jarenlange procedures. Bovendien past zijn idee ook goed op de Grote Markt.”

De vraag is nu of de gemeenteraad het Natalini-ontwerp alsnog verwerpt. Dat de raad eerder de ‘ouderwetse’ tekening van Weijts als richtlijn vastlegde, betekent volgens sommige politici dat de voorkeur voor diens ontwerp al vaststaat.

Behalve Weijts en Natalini zijn officieel nog twee ontwerpen in de race: van Bob van Reeth (die eerder meewerkte aan winkelgebied De Parade) en van het Haagse bureau Pentarch.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Drie architecten voor ontwerp lakenhal

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.