Glazen trappenhuis verbindend element in stadsvilla Amsterdam-Noord

Nieuws

Glazen trappenhuis verbindend element in stadsvilla Amsterdam-Noord

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2021

Studio RIANKNOP heeft het exterieur en interieur ontworpen voor een vrijstaande stadsvilla in Amsterdam-Noord. De voorzijde van de villa kijkt uit op groen en water, de achterzijde heeft zicht op een stadswijk. De voorgevel is voorzien van weidse panoramaramen. Aan de achterzijde van de villa is een groot glazen trappenhuis geplaatst.

Belijning gevelplaten

Het monolithische karakter van de gevel wordt aan de achterzijde doorbroken door het trappenhuis. Dit steekt door vanuit de gevel en geeft extra diepte aan de woning. Grafische lijnen accentueren de belijning van de gevelplaten, deze bijzondere vlakverdeling is ook verwerkt in het trappenhuis.

Grijze cementgebonden gevelplaten

De gevel bestaat uit grijze cementgebonden gevelplaten en wordt doorbroken door houten kozijnen en zachtgroene accenten. Het trappenhuis is uitgevoerd in glas en aluminium in zachtgroen. Waar dat nodig was is bewerkt glas toegepast, zodat inkijk niet mogelijk is. Bij de voordeur is een mozaïek met het huisnummer verwerkt.

Glazen trappenhuis verbindend element in woning

Het glazen trappenhuis is het verbindende element in de woning. Buiten en binnen krijgen samenhang. De industriële vormgeving geeft de woning een stoer karakter en het kleurgebruik in combinatie met hout zorgen voor de nodige zachtheid. Het trappenhuis is zichtbaar vanuit alle hoeken van de woning. Het wordt gedragen door een eikenhouten blok wat tevens dient als maatwerk meubel. Dit is toegankelijk vanuit de woonkamer.

Maatwerk keuken

Tegenover dit eikenhouten blok is een maatwerk keuken in eikenhout met zachtgroen terrazzo blad geplaatst. Aan de keuken zijn aan weerszijden brede eiken vensterbanken geplaatst. Een boekenkast is onderdeel van dit maatmeubel. De indeling is tegelijk met de gevel ontworpen. Hierdoor zijn de raampartijen goed gesitueerd. De woonkamer op begane grond heeft een harmonica pui, deze verbindt de woonkamer met de tuin. Om dit te benadrukken zijn voor binnen en buiten dezelfde tegels gebruikt. De vier slaapkamers op de verdiepingen beschikken allemaal over een eigen badkamer en hebben uitzicht over het groen en water of de stadswijk.

Meer weten over interieurontwerper Rian Knop? Lees een uitgebreid artikel over haar werk in Bouwwereld nummer 5 van 2021.

Projectgegevens

Stadsvilla Amsterdam-Noord
Concept en ontwerp: Studio RIANKNOP
Aannemer: OAK Bouw
Licht: Modular Lighting
Vloertegels: Refin
Interieurbouw: Nikolaas Schoo
Gevelbekleding: SVK
Vliesgevels: HBGM
Metaalbewerking: Van Tol
Fotografie: Phenster – Mark Kuipers

Lees ook: Zwart gebrand hout geeft gevel grafische lijnen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.