Glazen woonboot wint VLOT verkiezing

Nieuws

Glazen woonboot wint VLOT verkiezing

Door: Petra Starink | 16-02-2015

Op de VLOT-verkiezing ‘Woonboot van het jaar 2014’ heeft de ark van Jeroen en Sandra in Wilnis ontworpen door architect John Kusters gewonnen. De ark is door de bewoners zelf gebouwd. Uit de 18 inzendingen waren er 4 woonboten genomineerd.

Functioneel, origineel en uitstraling

Volgens de jury scoort deze woonark in Wilnis niet alleen goed in architectonische zin, maar gooit ook hoge ogen op het vlak van indeling, functionaliteit, uitstraling, originaliteit, inpassing in de omgeving en connectie met het water. Hier zijn doorzetters aan de gang gegaan die de moed niet lieten zakken, toen vakmanschap, dat je normaal gesproken inkoopt het af liet weten. Het oranjerie-idee is in de ogen van de jury prachtig uitgewerkt en het uitzicht rondom is magnifiek. “Natuur en techniek zijn met een scherp oog voor detail ingezet. Bijzondere aspecten van de woonboot zijn de glasvlakken die een panoramisch uitzicht bieden, de geavanceerde technische installatie met warmtepomp, de open haard die de kruipruimte droog zuigt en de betonvloer die doorloopt in de vensterbank.

Timmerman cadeau

De winnaar van de woonboot krijgt een professionele fotoreportage van 4 pagina’s in het VLOT-magazine en een artikel in ArchitectuurNL. Daarnaast mag de winnaar een jaar lang de estafette-trofee een plaats bieden aan boord. Omdat de eigenaar van de boot wegens een rugletsel de entree van de boot niet kon afmaken krijgt hij 1 dag een timmerman over de vloer die de klus afmaakt.

De jury

De jury bestond uit: Bob Ronday (architect voor land en water), Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur & design, stedenbouwkundige en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde onder meer de architectonische kwaliteit, de materialen, duurzaamheid en de connectie met het water.

Podium voor de woonboot

Er zijn voldoende architectuurprijzen maar geen enkele prijs biedt een podium voor de woonboot. Initiatiefnemer van de verkiezing Bob Ronday “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar wonen op het water en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.” Hij vond in VLOT (de glossy die iedere woonbootbewoner gratis aan boord bezorgd krijgt) het mooiste medium om deze prijs mee op te richten. “Er zijn 12.000 ligplaatsen in Nederland, terwijl meer mensen van waterwonen willen genieten.

Inzendingen 2015

Woonbootbouwers en -bewoners die in 2015 hun woonboot opleveren, worden opgeroepen in te zenden voor de 2e editie van de VLOT-verkiezing Woonboot van het jaar. Kijk voor meer informatie op www.vlotmagazine.nl.

Lees ook op Architectuur.nl: Mooiste woonboot van 2014

Beeld: VLOT magazine

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.