Drie Urban villa’s in Nijmegen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Drie Urban villa’s in Nijmegen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-11-2023

Park Fort Krayenhoff omvat drie urban villa’s die zijn gelegen in een publiek park aan de Waal. In nauwe samenwerking met landschapsarchitect bureau Oslo zijn door Orange Architects voor deze paviljoens 42 appartementen ontworpen. De vormgeving van de paviljoens is geïnspireerd op de diamantvorm van de lunetten van het verdedigingsbolwerk.

De paviljoens zijn identiek maar ten opzichte van elkaar gedraaid en gespiegeld. Hierdoor liggen ze als zwerfkeien in een losse setting langs en aan een historische fortwand die gereconstrueerd wordt op de oorspronkelijke positie. Via een half ondergrondse parkeergarage verbindt de architect de paviljoens met elkaar.

Opbouw

De gebouwentrees bevinden zich op begane grond niveau en zijn bereikbaar vanuit het park en via bruggen over de groene gracht aan de oostzijde. Verder tellen de paviljoens vijf bouwlagen boven maaiveld die op de bovenste twee verdiepingen iets terugtrappen. Een compacte kern geeft toegang aan drie appartementen per laag en twee penthouses op de bovenste verdieping. De daken zijn voorzien van groen en pv-panelen.

Het paviljoenachtige karakter komt tot uitdrukking in de losse setting van de drie gebouwen in het groen en in het thema van de tweede huid. Deze bepaalt als een fragiele voile, in de vorm van dunne kolommen, de verschijningsvorm. Om de lichtheid van de paviljoens verder te accentueren sluit het park iets lager aan zodat de vloerbanden ter hoogte van de begane grond net iets boven het maaiveld zweven.

Thermische schil

Ter plaatse van de inpandige buitenruimtes vouwt de thermische schil naar binnen en blijft de buitenhuid de contour van het gebouw volgen. Deze schil is bekleed met steenachtige verdiepingshoge panelen in een lichte groen tint met een subtiele verticale profilering die in hetzelfde ritme meeloopt met de buitenhuid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.