Glooiend daklandschap voor school

Glooiend daklandschap voor school

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-01-2009

Deze week is van start gegaan met de nieuwbouw van het Graafschap College in Doetinchem. Het door Atelier PRO ontworpen Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) krijgt een glooiend groen dak. Door het groene landschap te gebruiken kan de architect een aansluiting met het naastgelegen Metzo College maken.

Het groene landschap is ingeknipt in verschillende stukken grasdak. Onder deze grasdaken worden de verschillende functies, theorielokalen, aula en leerlingenbedrijven gepositioneerd.

Het ingeknipte grasdak krijgt verschillende rondingen, afhankelijk van de functies die zich onder ieder deel bevinden.

Groene heuvels
Het ROC presenteert zich aan een provinciale weg met veel verkeer, met een kop waar het restaurant en de sportaccommodatie zich in bevinden. De aula, het hart van het gebouw, ligt tussen de ‘groene heuvels’ met een venster op de straat. Het restaurant, keuken, bakkerij en kapsalon zijn duidelijk af te lezen in de gevel en geven samen met de hoofdentree de straat aan de zijde van de woningen uitstraling.

De middengang organiseert de verschillende functies zoals aula, theorielokalen en leerlingenbedrijven, die er op drie niveaus aan liggen. Vanaf deze gang, die als ruggengraat fungeert, vertrekken verschillende trappen naar de niveaus. Door meerdere trappen krijgt het gebouw een continue route die de grote stroom leerlingen verdeelt.

Ruimtelijke beleving
Er ontstaat een interessante ruimtelijke beleving door de vides die de relatie tussen de verschillende niveaus legt. De patio’s geven de gang nog een extra dimensie door het vele daglicht en het zicht op de besloten buitenruimtes.

Het ROC is opgebouwd uit grote ‘hallen’ die flexibel indeelbaar zijn. Zo is het mogelijk om mee te gaan met de veranderingen in het onderwijs.

Bron: Graafschap College | atelierpro.nl     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.