Goedkeuring stedenbouwkundig plan stationsgebied Hilversum

Nieuws

Goedkeuring stedenbouwkundig plan stationsgebied Hilversum

Door: Petra Starink | 14-02-2019

Het college van B&W in Hilversum heeft groen licht gegeven aan het door De Zwarte Hond en OKRA Landschapsarchitecten, i.s.m. de gemeente Hilversum ontworpen plan voor het nieuwe stationsgebied. Een fijnmazig netwerk van straten, lanen, pleinen en brinken verbindt het station met het centrum, en door het centrum tot aan het station te continueren, wordt de oostzijde van Hilversum bij het centrum betrokken. Het plan biedt ruimte aan groen, wonen, levendigheid, media en andere creatieve bedrijvigheid. 

De bestaande kwaliteiten van het historische centrum van Hilversum dienden als inspiratiebron voor het nieuwe Stationsgebied: de karakteristieke brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze elementen kwamen ook als sterke wens van de bewoners van Hilversum naar voren toen zij zich eind 2018 online, en tijdens een inloopbijeenkomst konden uitspreken

Plan stationsgebied

Het voorliggende plan sluit nauw aan bij het kleinschalig, stedelijke karakter van Hilversum en de aaneenschakeling van diverse besloten pleintjes en brinkjes die de stad rijk is. De aansluiting tussen centrum en station is in de afgelopen eeuw door verkeerde ontwikkelkeuzes nooit gerealiseerd. Door de aanleg van bijvoorbeeld De Schapenkamp werd juist een grotere ontwrichting bewerkstelligd. Deze littekens uit het verleden worden met het nieuwe plan zorgvuldig hersteld.  

Intieme stationsplein met veel groen

Een fijnmazige structuur biedt voetgangers twee sterke en logische routes naar het centrum, via de Leeuwenstraat of via de Stationsstraat. Het intieme Stationsplein nodigt met veel groen en ruimte voor terrassen uit tot verblijf. Het plein vormt tevens een podium voor Hilversummer media innovaties en biedt ruimte aan evenementen. De plinten zijn gevuld met creatieve bedrijvigheid, waaronder bijvoorbeeld een City radiostudio.

Fietstunnel

Door de fietstunnel te verruimen aan beide zijden van het station wordt ook de oostzijde van Hilversum betrokken bij het centrum, zowel visueel als fysiek. De tunnelmonden worden verruimd en de harde wanden van de bestaande fietstunnel maken plaats voor getrapte taluds met volop ruimte voor groen. Het groene karakter van het stationsplein wordt hiermee in de onderdoorgang voortgezet, hetgeen ook geldt voor de nieuwe brinken en lommerrijke lanen in het nieuwe plan. Het groen verbindt de verschillende ruimtes in het stationsgebied met elkaar en biedt ruimte voor ontmoeting. Het verbindt als het ware de karakteristieke historie met de levendige toekomst van de mediastad. Een toekomst die bovendien in alle facetten duurzaam is: de voetganger en fietser staan centraal, energie wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen en groen en water koelen de openbare ruimte

Na bespreking in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Wonen besluit de gemeenteraad in maart over het stedenbouwkundig plan.

Meer informatie over het ontwerp is te vinden op de site van De Zwarte Hond en OKRA Landschapsarchitecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.