Golvende gevel studententoren Rock

Nieuws

Golvende gevel studententoren Rock

Door: Petra Starink | 05-10-2020

De 70 meter hoge witte appartemententoren Rock maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het voormalige Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht tot jongerencampus. De toren bestemd voor studenten is ontworpen door LIAG. De opvallende golvende gevel verwijst naar Panta Rhei: ‘alles stroomt’.

De Rock is gebouwd op de hoek van de Martin Luther Kingweg en de Beneluxlaan en ligt op tien minuten fietsafstand van het stadscentrum. Het kenmerkende beddenhuis op hetzelfde terrein is behouden en getransformeerd tot woningen. Rock sluit stedenbouwkundig aan op de omgeving met de witte gevel, het horizontale ritme van de gevelbanden en door de hoogte. De volumes vormen samen een markeringspunt voor de campus en voor de westelijke toegangsweg naar Utrecht-Centrum.

Het verhoogde maaiveld van de campus geeft ruimte voor een dek met een ruime binnentuin, waar alle bewoners van kunnen genieten. Hier is de hoofdentree van Rock. De plint bestaat uit metselwerk, net als de woonblokken aan de tuin en de woningen naast de kavel. Op plintniveau oogt Rock vriendelijk.

Gevel met golvende compositie

LIAG ontwierp een modulaire gevel opgebouwd uit een prefab houtskeletbouw binnenblad met gevouwen composietplaat. Het ogenschijnlijk constant wisselende gevelprofiel bestaat uit 6 verschillende types die ook een gespiegelde versie hebben. De platen maken met elkaar een aansluitende sinusbeweging. Telkens herhalend en verschuivend rondom de gevel. Dit ritme zorgt ervoor dat ook in verticale richting een golvende compositie ontstaat.

Composiet geveldelen

LIAG heeft samen met WVH in een vroeg stadium de gehele engineering gedaan van de composiet geveldelen. De delen zijn als halffabricaat in de fabriek bij WVH gemaakt en op de bouwplaats uitgevouwen tot de uiteindelijke maat en vervolgens gemonteerd. Door de vele vouwen zijn de elementen erg stijf. Een separaat dragende achterconstructie was daarom niet nodig. De elementen zijn volledig demontabel gemonteerd. 

Aan het terrein met binnencourt liggen naast de Rock toren ook nog twee appartementsgebouwen, speciaal voor jong werkenden en studenten. In het beddenhuis zijn short-stay woningen gekomen. Er zijn speciale voorzieningen te vinden als horeca en fitness, en er zijn gemeenschappelijke ruimtes voor de studenten gerealiseerd. 

Kuiper Compagnons heeft het stedenbouwkundig plan gemaakt en het ontwerp voor een deel van de woningen. Centrum Architecten heeft het ontwerp voor de transformatie van het beddenhuis gemaakt. De 70 meter hoge toren telt 23 verdiepingen met 463 studentenwoningen. De toren is volledig gestoffeerd en gemeubileerd opgeleverd. Daarmee is het één van de eerste grootschalige studentenhuisvestingsprojecten die bijdraagt aan een circulaire economie.

Fotografie: Ronald Tilleman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.